Хасковлии слагат зимни гуми на колите, предстои акция „Зима“

  Захлаждането на времето напомни на водачите да сложат зимни гуми на колите си. По този повод автосервизите в Хасково са затрупани от работа. Препоръчително е да се запази час, за да се избегне чакането.

  Един от изрядните водачи е хасковлийката Христина Котларска. Тя беше дошла за монтаж на зимните гуми на автомобила, защото смята, че сега е момента за това.

  „При падане на температурата под 14 градуса е добре да се сменят сменят летните гуми, защото при студена пътна настилка, каучукът им се втвърдява и гумите започват да се пързалят. Именно заради това е добре да се монтират зимни, които имат по-добро сцепление с асфалта“, каза механикът Недко Христов.

  При износване на старите гуми, клиентите предпочитат да си купят нови, а не да вземат втора употреба, каза колегата му Мирослав Димитров. Той уточни, че новите вече са на достъпни цени. Масовите зимни гуми от 15 цола вървят средно от 70 до 110 лева на брой, но има и по-евтини – китайски, които започват от 65 лева. Според него хората, които държат на качество купуват гуми от популярните марки, които вървят по 140-150 лева на брой. С нови гуми автомобилът може да измине средно между 40 000 и 50 000 км.

  При смяната на гумите задължително трябва да се направи и баланс, заяви приемчикът в автосервиз „Пежо“ Дуран Юсеин. Той поясни, че ако не се направи баланс, се получават вибрации, което е опасно при по-висока скорост, а и колата дърпа встрани.

  Междувременно от тази неделя, 1 ноември, „Пътна полиция“ в Хасково започва акция „Зима“. Ще се следи за поставени гуми за зимни условия - с грайфер не по-малък или равен на 4 мм, изправност на светлини и чистачки. Глоби ще се налагат след 15 ноември, а дотогава полицията само ще предупреждава.

  Анета Кутелова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (21)

  • 1
   Ка
   Качамачко
   22 -12
   13:07, 29 окт 2020
   Уж сме демокрация а непрекъснато ти налагат някакви мнения които стректно да изпълняваме Ако не изпълняваш -глоби Задължения на КАТ е да следят за спазване на закона за движението попътищата а не кой има ЗАСТРАХОВКА или технически преглед или летни или зимни гуми Оказа се социализмае по демократичен строй Но нали трябва да пълним гушите на мутрите и държавата
   • +-
    +-
    6 -12
    14:25, 29 окт 2020
    Задълженията на Пътна полиция /а не КАТ Качамачко/... Виж коментара
   • Ед
    Едно време
    8 -1
    18:52, 29 окт 2020
    Едно време преди 1989г първо плащаш данъка на колата и ако някой пази белжки от тогава може да погледне вътре какво пишеше.
    Имаше три реда и се плащаше:
    Данък автомобил
    Пътна такса
    Застраховка отговорност
   • Ед
    Едно време
    8 -1
    18:57, 29 окт 2020
    Технически преглед само в сервиза на КАТ.
    И ако ти има нещо в съседния вход директно в сервиза.
    Беше доста скъп ремонта в тези сервизи, Затова всеки си имаше резервни части и инструменти в багажника на колата си дори за основен ремонт на двигателя
   • Са
    Само мръсен секс за Гяурите
    4 -5
    19:42, 29 окт 2020
    Зимни Гуми
    Риболовни билети за Черно море
    Водомери на домашните кладенци
    ....
    Тулупи ,
    Чекмеджетата трябва да се пълнят
  • 2
   Ha
   haskovo
   9 -11
   13:22, 29 окт 2020
   Хасковлии слагат гуми с до 2005-та на премиум немските си коли.
   Гумите са най-важни при движението и безопасността по пътищата, но те не сайдисват хората. Кога ще дойде закон, който да задължава гумите да бъдат минимум 4-годишни???
   • Ам
    АмериканскиХойКосмат
    5 -3
    19:44, 29 окт 2020
    Даже при нас с
    - 40 градуса зимните гуми не са задължителни
    .....
    Всичко е храна за бейове
    ....
    И ДА - аз карам със скъпи гуми Мишелин - все-сезонни с рейтинг +180 км
   • Яз
    Язе
    0 0
    19:16, 30 окт 2020
    А максимум колко-20...
  • 3
   Ин
   инж Димов
   23 -4
   13:22, 29 окт 2020
   Уважаеми пишещи тази статия, а попитах те ли тези "гумаджии" какво образование имат? По принцип един папагал повтаря едно и също това което е научил! Колко бе зимата миналата година и колко сняг имаше в района? Изискванията са 4 мм грайфер за зимни условия! Не е упоменато дали да са зимни или летни! Големите производители на автогуми от няколко години произвеждат и все сезонни гуми като характеристиките вече им се доближават до зимните и летните едновременно. Обаче на гумаджиите това им намаля работата наполовина. И отделно зимата под 4 мм трябв пак да се сменят а пък българина кара гумата до последно.
   • +-
    +-
    5 -7
    14:27, 29 окт 2020
    Къде е това само 4 мм грайфер за зимни условия?
    Ще посочиш ли правната норма?
   • До
    До +-
    6 0
    19:05, 29 окт 2020
    Като искаш норматив ей ти на - чл. 139, ал. 1, т. 4 от Закон за движението по пътищата. Там си пише, че ППС трябва от 15 ноември до 1 март да бъдат с минимум 4мм грйфер на гумите подходящи за зимни условия.
  • 4
   Х
   Х
   13 -7
   13:39, 29 окт 2020
   Ква зима бе, аз ходя по къс ръкав още. И добре да речем че сложа зимни...и ко...края на януари пак ще падне снегът както всяка година, и аз трябва да си изтъркам зимните гуми докато стане найстина зима. Няма логика !!
   • Бъ
    бъзз
    7 -4
    17:24, 29 окт 2020
    Карай с летни тогава.
    Дано не пострада и някой друг, освен теб.
  • 5
   Бо
   бояджия
   10 -6
   13:41, 29 окт 2020
   страхотна мацка, но стоманените джанти на колата и са взели да ръждясват, ако си остави телефона ще и ги боядисам, имам черна боя 3 в 1, ще станат като нови
   • 12
    123
    1 -1
    08:08, 30 окт 2020
    Това е новинарката от кабеларката .Телефона и не е тайна потърси .Живее сама с детето си дерзай.
  • 6
   Всичко е алъш вериш да става и полицаите да имат причина за глоби. А дали патрулните и служебните им автомобили ще са със зимни гуми? Журналята да идат и премерят техните гуми 😜
   Все пак тука сме южна тракия а не Алпите или скандинавските държави.
   • Бъ
    бъзз
    7 -6
    14:41, 29 окт 2020
    Премери ги ти!
    Или не умееш?
    Или те мързи?
    Или те е страх?
  • 7
   Ка
   Каруцар от Република
   4 -1
   19:02, 29 окт 2020
   Писачът на материала тук - защо не ги попита, колко пари вземат за смяната на гумите???
  • 8
   И заптиетата и те
  • 9
   Ка
   КАЧАМАЧКО
   2 -2
   20:25, 29 окт 2020
   ПИСАЕХ по горе катаджиите се занимават с неща които пълнят бюджета и гуши4те на МУТРИТЕ в охранителния и криминален сектор на МВР пък вместо да разкриват престърления и да опазват общественият ред се занимават с несвойствени неща свързани с актове и глоби
  • 10
   Ка
   Кацаров
   4 -3
   20:31, 29 окт 2020
   ПРИ проверка от орган на КАТ винаги е едно и също до ВТРЪСВАНЕ ----Дайте си документите Застараховка Технически преглед и книжката Какво го интересува катаджията имам ли застраховка Книжка да спирачки да фарове да гуми да но ----застраховка ---- пълнят гушите на мутрягитеАБЕ ДЖАНДАРСКИ ИСТОРИИ

  Хороскоп за 29.11.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Благоприятна възможност да проявите организаторските си умения. Съобразявайте се с обстоятелствата и ще напреднете. Овладейте връхлитащите ви емоции, за да ви е по-лесно си намерете някого, на когото да изплачете болката си. Семеен проблем постепенно отшумява и това ще ви успокои.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Повечето от вас ще предпочетат да се посветят на почивка през този ден, тъй като изминалата седмица е отнела голяма част от силите ви. Идеята ви ще бъде подкрепена от хората около вас, които едва ли ще ви оставят да скучаете. Проявете повече ентусиазъм относно планирано мероприятие, в противен случай рискувате да развалите настроението на близък човек.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Възможни са проверки от различен характер: финансови, семейни, приятелски. Въведете в ред документацията си, погрижете се за близките си и не пренебрегвайте поетите ангажименти. Не търсете непременно недостатъците у другия, помогнете му да изрази по-добре себе си, като го насърчите към това.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Възможно е обстановката у дома ви да е напрегната сутринта и с действията си най-вероятно няма да допринесете с нищо за промяната и към по-добро. Препоръчително е да не се задържате дълго време в къщи и да потърсите поле за изява навън. Делови начинания ще получат благоприятно и донякъде неочаквано развитие, което ще ви създаде допълнителна работа.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Много неща ще ви радват днес, но не можете да бъдете навсякъде. Трудно е да угодите на всички, но важното е да живеете пълноценно. Не изхвърляйте нищо, нещата не винаги са такива, каквито изглеждат. Предстои ви желана промяна, която значително ще свали напрежението, още повече, че ще има с кого да я споделите. Насладете й се.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Станете по-балансирани и не допускайте да ви връхлитат емоционални натоварвания. Излезте на чист въздух сред природата или се срещнете с приятни за вас хора. Случващото се ще бъде такова, че трябва да разчитате само на себе си. Очаква ви работа, но имате шанс да обърнете нещата в своя полза.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Стресът се отразява неблагоприятно на контактите ви днес, реагирате на всяка невинна забележка. Починете си и не влизайте в конфликти. Денят е подходящ за отмора, среща с приятели и неща, които ще ви помогнат да се отпуснете. Не пропускайте да изпълните обещанията си, по тях съдят за сериозността ви.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Личният ви живот ви предлага много предизвикателства и като че ли днес поглъща цялото ви внимание. Трудно ви е да се съсредоточите върху каквото и да било. Днес от това нищо няма да изгубите, така че спокойно подреждайте интимния си свят.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Не се скъпите на комплименти и дори на моменти прекалявате. Бъдете по-уравновесени в тази насока, може да ви разберат погрешно. Някой от вас днес ще имат изключителен празник в семейството си. А ако се колебаете как да прекарате вечерта, знайте че ще ви бъде отправено предложение, което ще ви зарадва и отмори с настроението си.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Съзнателно ще промените отношението си към проблем, който ви е занимавал наскоро. Това ще ви помогне да се освободите от напрежението и да насочите погледа си към хубавите страни на живота си. С излъчваното от вас очарование ще привличате интереса на другите. Направете ги щастливи.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Занимания на открито и пътуване с приятели може би ще удовлетвори страстта ви към приключения. Не се притеснявайте дори и да не сте в предни позиции на инициативата, това е чудесен повод да се разтоварите. Едва ли ще отхвърлите предложение за среща с някой, който не спира да ви вълнува.
  29 ное 2020
  Последни новини