По повод Световния ден за възпоменание на жертвите от ПТП, Областният управител призовава да бъдем отговорни и внимателни на пътя

Областният управител Недялко Славов отправя призив към гражданите на област Смолян да бъдем внимателни и отговорни участници в движението, и с общи усилия да допринесем за по-малко загинали и ранени по пътищата!

Всяка година в България живота си в пътно-транспортни произшествия губят стотици граждани, а ранените са хиляди, като много от пострадалите остават с трайни увреждания. През предходната 2019 година в страната ни са станали 6730 катастрофи, в които са загинали 628 души, а 8499 са били ранени. Само за деветте месеца на 2020 година по пътищата на България в 4365 катастрофи са загинали 335 човека, а други 5447 са ранени. Зад тази стряскаща статистика стоят болката и скръбта на хиляди хора от загубата на близък човек, стотици съсипани човешки съдби, поради останали травми и инвалидност, в следствие на претърпяно ПТП.

На 15 ноември 2020 г. се отбелязва Световният ден за възпоменание на жертвите от пътно-транспортни произшествия. Началото на инициативата е поставено през 1995 г. от Европейската федерация на жертвите от ПТП (FEVR), като през първите години се отбелязва само на Стария континент. Много бързо добива глобална популярност и през 2005 г. е обявен с резолюция на ООН за Световен ден за възпоменание, който се отбелязва всяка година, в третата неделя от месец ноември.

През тази година инициативата преминава под мотото „Помним, подкрепяме, действаме“ (Remember Support Act). Помним (тези, които са загинали), Подкрепяме (тези, които са пострадали), Действаме (за по-добра реакция при катастрофи).
 

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини