На живо: Първата рутинна пилотирана мисия на Crew Dragon към МКС (видео)

Вечерта на 14 ноември SpaceX планира да повтори своето постижение от по-рано тази година, като изстреля друг екипаж от астронавти в Международната космическа станция. Тази мисия е крайъгълен камък както за SpaceX, така и за НАСА. Това е първият „оперативен” полет с екипаж и стъпка към рутинното изпращане на американски астронавти към МКС.

Полетът, наречен Crew-1, ще изпрати общо четирима астронавти до Международната космическа станция с новия космически кораб Crew Dragon на SpaceX, капсула, предназначена за изстрелване с ракетата Falcon 9 на компанията. Трима от пътниците са астронавти на НАСА - Майкъл Хопкинс (командир), Виктор Глоувър и Шанън Уокър - а към тях ще се присъедини Сочи Ногучи, астронавт от японската космическа агенция JAXA.

Очаква се корабът Crew Dragon, поставен на върха на ракетата на SpaceX Falcon 9, да бъде изстрелян от космическия център на Кенеди на НАСА във Флорида в събота в 19:49 ET (2:49 на 15 ноември българско време).

Разбира се, стартът зависи от времето, но длъжностните лица от контрола на изстрелването казват, че засега прогнозата все още изглежда добре.

Източник: nauka.offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини