Проста задачка раздели потребителите на враждуващи лагери

Потребител на Twitter @iambuterastann публикува проста математически задачка, която обърка мнозина в мрежата. Така и няма консенсус относно верния отговор.

Пита се колко прави 6:2(1 + 2). Интернет се раздели на два лагера: едни отговориха 9, други получиха 1.

В същото време и двете спорещи страни наричат другата идиоти, защото решението им е "единственото правилно".

Тези, които получават отговор 9, първо пресмятат числата в скобите (1+2=3) и след това умножават резултата по получената цифра пред скобите (6:2=3). Така 3*3=9.

Вторият лагер първо събират числата в скобите (1+2=3), след това умножават резултата по числото пред скобата (3*2 = 6) и накрая извършват делението (6:6=1).

За няколко дни постът получи над 38 хиляди коментара. Осван вреждуващите фракции за 9 или 1, сред коментриращите има и "миротворци", които казват, че една задача може да има два верни отговора. Следователно, за има едно единствено правилно решение, трябва да се промени задачата. Например, да се поставят допълнителни скоби: (6:2) (1+2) или 6:(2 (1+2)).

Интересно, какво биха казали учителите по математика на тези хора. Да си изядат свидетелствата за основно образование? Или да вземат да се поупражняват със задачки за ред на действията, в някое от многото онлайн помагала. Например - ТУК

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

 • 1
  Ма
  Математик
  6 -3
  15:41, 17 ное 2020
  Задачата се представя така
  6
  ---------
  2*(1+2)
  където знакът за деление се представя с дробна черта.

  и става 6/6 =1
 • 2
  Да
  Даскал
  3 -3
  19:16, 17 ное 2020
  След извършването на действието в скобите се получава 6:2.3 , което представляват две последователни равносилни действия: деление и умножение . Тогава по силата на правилата за реда на действията (линкът даден в статията), те се извършват отляво надясно, т.е. първо делим 6:2= 3 и полученото умножаваме по 3. Резултатът е 9.
  Математикът (от предходния коментар) щеше да е прав, ако задачата беше поставена така
  6:[2.(1+2)].
 • 3
  12
  1234
  2 -2
  21:51, 17 ное 2020
  Разбира се, че е едно !
  • Да
   даскал
   2 -1
   00:10, 18 ное 2020
   откъде се разбира? Ако спазваш правилата е 9.
 • 4
  12
  1234
  2 -3
  21:53, 17 ное 2020
  Разбира се, че е едно!
 • 5
  Бо
  Бойко Борисов
  5 0
  08:03, 18 ное 2020
  Днес отговорът на задачата е 1,а утре е 9 !!!Така всички ще са доволни и никой няма да ми иска оставката!
 • 6
  ?
  ?
  6 0
  19:48, 18 ное 2020
  Ко щъ кажи харманлийскана капацитетка по математика! Не че е преподавала математика нито преди, нито наскоро - нищо, че и тече подагогически стаж!

Хороскоп за 04.12.2020

Хороскоп за Овен

Овен
С отговорно отношение към делата си ще пристъпите към изпълнението им. Добрата ви организация е гаранция за свършена в срок работа и още нещо. Благодарение на изградения си авторитет ще защитите позициите си по наболели въпроси, както на работното място, така и в държавното управление.
04 дек 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Този ден се характеризира с личен напредък и възможности за удовлетворяване на определени изисквания на работното място. Ще преодолеете нещо, което ви е пречило да се развивате пълноценно. Не подценявайте помощта, която могат да ви окажат близките ви и особено сърдечния партньор. Притеснявате се излишно относно проблемите на ваш роднина, всичко ще е наред.
04 дек 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Приключване на започнат проект ще ви натовари със срокове и допълнителни изисквания. Запазете спокойствие и не си го изкарвайте на сътрудниците или роднините. Занимаващите се с бизнес ще получат предимство. Съвместните действия с конкуренти, ако не ви донесат пари, то поне ще се запознаете с нивото на работата им.
04 дек 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще постигнете значителни успехи в деловата сфера. Използвате максимално откритите шансове, което ви дава значителни финансови постъпления. Изненадайте вашия любим човек с приятен жест вечерта.
04 дек 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
От позицията на по-силния ще следите поведението на приближените си, давайки съвети и препоръки. Запазете добрия тон и не пропускайте да насърчите активността им, това ще се оцени. Затруднения от технически характер ще възпрепятстват започната задача, но с нечия добронамерена помощ ще се справите.
04 дек 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Професионалистите не позволяват на емоциите да диктуват поведението им. Ако считате себе си за такива трябва да се освободите от всичко, което пречи на трезвата ви преценка за нещата. Помислете добре върху възможностите си и в случай, че не ги преценявате, като добри, променете тактиката. Вярвайте в себе си, работата ви скоро ще даде резултат.
04 дек 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Освободете се от напрежението и мислете за по-приятни неща. Домашните ангажименти ще ви подтикнат към преосмисляне на приоритетите ви, върху какво да съсредоточите вниманието си през следващите дни. Има неща, които не търпят отлагане, зимата чука на вратата. Отвърнете на доброто с добро.
04 дек 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Работата ви днес ще е напрегната и ще е свързана с много хора и ангажименти. Въпреки всичко запазете спокойствие и бъдете сигурни, че ще успеете да осъществите голяма част от плановете си за деня. Възможно е да ви се наложи да изоставите нещо ненадеждно. Част от вас имат шанса да започнат нова сърдечна връзка и това обяснява прекалената ви емоционалност.
04 дек 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С подходящи аргументи ще убедите някого да се включи в изпълнение на ваша задача. Организацията и ефективността на работното място налагат промени, които могат да ви противопоставят с колегите. Не прибързвайте с оценките, има по-елегантни начини за справяне със ситуацията, бъдете дипломатични.
04 дек 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Бързо се ориентирате в нова и сложна ситуация, в която сте изпаднали. Мнозина на ваше място биха се отчаяли, но вие веднага намирате няколко варианта за изход. Благоприятна в случая е и позицията, в която се намирате.
04 дек 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще ви спори в общи задачи и работа в екип. Бъдете отворени за нововъведения и партньорски компромиси, каквото и да ви струва това. Нуждаете се от почивка, да се успокоите и забавлявате. Обграждайте се с хора, които ви зареждат с творчески идеи и ви обогатяват душевно.
04 дек 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Работата ви днес ще върви по обичайния начин. Имате възможност да осъществите намеренията си, но ще ви е необходимо търпение. Контактите ви с влиятелни личности могат да ви отворят много врати, но от вас зависи как ще използвате предоставените ви шансове. В интимен план ще се чувствате обградени с любов и сигурност, което ви зарежда с нови сили.
04 дек 2020
Последни новини