Оранжев код за опасно време в Смолянско! На 27 декември - бурен вятър и обилни валежи

Смолян е единствената област в страната, за която е обявен оранжев код за опасно време. Днес ще има значителни валежи от дъжд, като количествата ще са между 35 и 40 л/кв.м, а в най-южните райони от областта - и над 50 л/кв.м. Над 1300-1500 м. надморска височина дъждът ще преминава в сняг. Ще духа и бурен южен вятър. Максималната температура ще е от порядъка на 7 градуса.

През започналото денонощие ще е облачно, на места в низините - мъгливо. Валежи от дъжд ще има на много места в страната. В ранните сутрешни часове в крайните северозападни райони има вероятност дъждът да се примесва със сняг, а след обяд, главно в планинските райони на Южна България ще има и значителни валежи. Преди обяд ще духа предимно умерен вятър от изток-североизток, който по-късно през деня ще се ориентира от юг-югоизток и ще се усили. В Северозападна България температурите ще са по-ниски, почти без дневен ход: 2°-5°. В останалите райони минималните ще са между 3° и 8°, максималните  - предимно между 7° и 12°.

Над планините ще бъде облачно, мъгливо и ветровито. Ще има валежи от дъжд, над около 1500-1700 метра - от сняг. Главно в Рило-Родопската област и планините в Югоизточна България валежите ще са значителни. Ще духа силен и бурен, по високите и открити части и ураганен вятър от юг. Максималната температура на 1200 метра ще е около 6°, на 2000 метра - около 1°.
 

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини