От 1 януари районните прокуратури в Девин и Златоград престават да съществуват

От 1 януари 2021 година районните прокуратури в Девин и Златоград вече няма да са самостоятелни, а стават поделения на Районна прокуратура-Смолян. Това е поредният етап от структурната реформа, която, според новият окръжен прокурор Недко Симов, от една страна ще преодолее кадровия дефицит, а от друга - ще запази достъпа на гражданите до правосъдие. На практика двете районни прокуратури в Девин и Златоград се закриват, а на тяхно място се разкриват поделения. Съкращават се административни щатове, но прокурорите ще останат да работят на място.
"С преструктурирането на прокуратурите до голяма степен се решават кадровите проблеми. Преди това сме изпадали в състояние, където един прокурор работи в една районна прокуратура, което не му позволява той да отсъства дори за един ден и когато се налага да се ползват отпуски се командироват прокурори от други прокуратури. С тази структурна реформа се преодолява този проблем. Районната прокуратура-Смолян ще бъде единствената районна прокуратура в района на Смолян, с териториални отделения, от 1 януари ще бъдат разкрити такива и в Златоград и в Девин, а досега тя работеше с териториални отделения в Чепеларе и Мадан, ще работят както са работили и до сега, ще има възможност за гражданите, те трябва да са спокойни, че там където и до сега са ходили и са търсили подкрепа от прокуратурата, в териториалните отделения те ще могат да подават своите жалби и съответно те ще бъдат придвижвани по служебен път до Районна прокуратура - Смолян и разследвани, естествено", каза Симов. Допълни, че в прокуратурата има още няколко незаети щата, но през настоящата година ще бъдат обявени конкурси за тяхното заемане.
В следствието е имало известен дефицит с кадри, но вече има назначен още един следовател и един младши следовател, така че вече има капацитет на следствието да провежда качествени разследвания.

Величка Петкова
 

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини