В Рудозем вдигнаха двойно данък сгради, увеличават се и заплатите на кметовете

Двойно се вдига данък сгради в община Рудозем. Това гласуваха общинските съветници от групата на ДПС на последното за миналата година заседание на Общинския съвет в Рудозем. Предложението беше на кмета на общината Румен Пехливанов. Сред повишените налози са и такса смет и таксите за придобиване, за които съветниците от ДПС отново гласуваха да бъдат максимално допустимите от закона.

Общинските съветници от опозицията - ГЕРБ и групата на ЗНС - БСП за България предложиха въпросните точки да отпаднат от заседанието, но мнозинството на ДПС в ОбС гласува това да не се случи, след което опозицията напусна заседанието на ОбС в знак на несъгласие със случващото се. Така в Рудозем данък сгради вече е 4 промила, а в Мадан е 2.0 промила, Смолян - 1.7, Златоград - 1.5, Борино - 2.0, Неделино - 1.5 промила. Съветниците от опозицията подчертават, че драстичното вдигане на данъците в Рудозем крайно недопустимо в момент на задълбочаваща се финансова и икономическа криза.

Другото гласувано решение е за увеличението на заплатите на кметовете, като така се вдигна и тази на председателя на ОбС Владимир Янков. Кметът Пехливанов вече ще получава 3200 лв., зам.-кметовете Бозов и Кулевски по 2500 лв., председателят на ОбС Владимир Янков получава 60% от заплатата на кмета. Общинските съветници в Рудозем по принцип получават по 50 лв. за заседание и 20 лв. за участие в комисия. Заплатите на кметовете на населените места стават 1050 лв., те са еднакви за всички населени места, без значение от броя на населението.
 

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини