Отслабване, добър сън и още ползи от Сухия януари

С настъпването на новата година стартира и инициативата, промотираща едномесечно въздържание от алкохол, известна като Сухия януари. Предизвикателството е свързано с редица ползи за здравето, сред които отслабване и по-добър сън, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на британско проучване.

Изследването, направено от специалисти от университета на Съсекс, е обхванало над 800 души, включили се в инициативата през 2018 г. Проучването демонстрира както краткосрочните, така и дългосрочните ползи от едномесечното въздържание от алкохол. Сред тях са също по-добро състояние на кожата и контролирана употреба на алкохол през следващите месеци.

"Въздържанието от алкохол за един месец помага на хората да пият по-малко в дългосрочен аспект. Резултатите от проучването ни показват, че до месец август участници в инициативата съобщават за допълнителен "сух" ден на седмица", казва ръководителят на изследователския екип д-р Ричард де Висър.

Сред ползите от Сухия януари са спестяването на пари, за което съобщават 90 процента от участниците в инициативата, по-добър сън (71 процента) по-добро общо здравословно състояние (70 процента), повишена енергия (67 процента), отслабване (58 процента), по-добра концентрация (57 процента), по-добро състояние на кожата (54 процента).

Интересното е, че изброените ползи, макар и не толкова значителни, се наблюдават дори при участниците, които не са успели да се въздържат от алкохол през целия месец януари.

"Резултатите показват, че същинските ползи са свързани с едномесечното въздържание", отбелязва Де Висър.

Британската Национална здравна служба напомня, че редовната употреба на повече от 14 алкохолни единици седмично представлява сериозна заплаха за здравето. Препоръчителният седмичен лимит от 14 алкохолни единици се равнява на шест халби средно силна бира или 10 малки чаши слабо вино.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини