Обновяването на Планетариума стартира в първите дни на новата година

В първите дни на новата година най-после е факт стартът на един от големите проекти на община Смолян за цялостно обновяване на емблематичния Планетариум. Работата по проекта "Обновяване и енергийна ефективност на културна инфраструктура - сграда на Планетариум Смолян" вече започна, обяви в профила си кметът Николай Мелемов. Проектът е финансиран от ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 и е на стойност 4 156 302,16 лв. От тях 2 656 423,36 лв. е безвъзмездната финансова помощ, а 1 499 878,80 лв. се финансират чрез финансов инструмент към ДЗЗД „Фонд за устойчиви градове“. Продължителността на проекта е 30 месеца. Ще бъдат извършени следните дейности:
✔️Основен ремонт и реконструкция на една от емблематичните сгради в Смолян - сградата на Общински културно-образователен център "Планетариум с астрономическа обсерватория".
✔️Предвижда се въвеждане на енергоспестяващи мерки - подмяна на дограма, топлоизолация на стени и покрив, подмяна на отоплителна, вентилационна, електрическа и ВиК инсталации; подмяна на настилки, облицовки и покрития, съобразно спецификата на отделните помещения.
✔️Осигуряване на достъпна среда за хора с увреждания и пожарна безопасност.
✔️Доставката на ново модерно и високо технологично оборудване за звездната зала, както и ново оборудване и обзавеждане за обсерваторията и останалите помещения в сградата.
✔️Предвижда се и обособяване на втори интерактивен посетителски център, с който ще се допълнят услугите, които ще се предлагат на разположение на всички посетители.

 

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини