Миряните с дълбок поклон на Антоновден към отец Антоний Енев

  Православната църква почита днес паметта на св. Антоний Велики.

  Сред имениците е и почетният гражданин на Хасково Антоний Енев. Прекарал 71 години като свещеник в катедралния храм на Хасково „Успение Богородично“ и 34 години бил архиерейски наместник на Хасковска духовна околия, отчето днес отпразнува имения си ден отново в църквата.

  Той присъства на празничната света литургия, която води наследникът му като свещенослужител в храма –отец Йордан, след като отец Енев се оттегли от служба през септември, миналата година.

  Днес миряните отдадоха почит на 93-годишния Антоний Енев още при влизането му в християнската обител с дълбок поклон, а той ги благослови.

  На входа на храма е готова и плочата, която отбелязва цялостната реконструкция на църквата. На нея обаче името на отец Антоний не е изписано, макар той до последно да участва в обновяването на храма.

   „Не е редно дългогодишният стопанин на християнската обител да  бъде подминат“, коментираха с  огорчение миряните.

  А на днешния Антоновден, хората вярват, че ако се помолят на светията, когото почитат, той ще ги пази от болести.

  Специално омесени за празника содени питки, намазани с петмез или мед, се раздават на близки и съседи за здраве.

  В народните представи Свети Антоний и Свети Атанас са тясно свързани - счита се, че са двама братя близнаци, които изобретили ковашките клещи. Затова Антоновден и Атанасовден са един след друг и се честват като празници на ковачи, железари, ножари, налбанти.

  Именници днес са Антон, Антония, Антоанета, Антонина, Андон, Андония, Донка, Тончо, Тонка, Тони.

  Източник: Haskovo.NET

  Коментари в сайта (6)

  • 1
   Ра
   РАДИО ЕЛТО
   7 0
   14:36, 17 яну 2021
   честит имен ден именици❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤🖤🖤🖤🖤🖤🖤🖤👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
  • 2
   Км
   Кмета
   6 -4
   15:38, 17 яну 2021
   Кажете какво стана с човека дето паднал вчера от Орфей 17!
   • Ра
    разсилния
    5 -5
    16:00, 17 яну 2021
    Изписан е за домашно лечение и рехабилитация. Дано да не се реши отново да скача.
  • 3
   Д-
   Д-р Енчев
   6 -7
   18:30, 17 яну 2021
   Падналият умря от Ковид 19 . Падането беше съпътсващо заболяване.
  • 4
   66
   666
   17 -1
   19:26, 17 яну 2021
   Честито на отец Антоний, това е човекът който неуморно се труди по цял ден и какво някакъв наместник Георги Тодев от Димитровград се появи с джип цял ден обикаля като надзирател нищо не прави и накрая името му на плочата. Докога?
  • 5
   Ге
   Георги
   8 -3
   19:39, 17 яну 2021
   Най велик е поп Златю стар бизнесмен и болшевик.

  Хороскоп за 26.02.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Не проявявайте самоинициатива там, където са нужни колективни действия, ако искате да го приключите добре и в срок започнатото.Доверете се на партньорите си, говорете за намеренията си и търсете мнението им по всички общи въпроси. Вечерта ви ще е различна, но не неприятна. Ще забравите за грижите и ще се заредите с много положителни емоции.
  26 фев 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Постепенно се приближавате към целта си и не е изключено точно днес да я постигнете. Упоритата ви работа и непоколебимата увереност в успеха най-после ще бъдат удовлетворени. Не пропускайте да отбележите и подкрепата, която ви оказват най-близките ви хора. Покажете им своята признателност с недвусмислен жест.
  26 фев 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Не допускайте натовареността ви днес да попречи на вече уговорени срещи с приятелите ви. Финансовите резултати от дейността ви може да не са в границите, които предвиждате, но ще ги имате. Каквито и да са даденостите, предстоят ви хубави моменти. Има на какво да се радвате, ако не го виждате, жалко за вас.
  26 фев 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Дистанцирайте се от всякакви дразнители и си осигурете творческа атмосфера край вас. Пред следващата седмица ви очаква разработването на определен проект, който започвате от днес. Сътрудниците ви ще останат удовлетворени от предложение, което правите и с готовност ще се включат в задачата.
  26 фев 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Притесненията ви ще отпаднат и ще получите повече, отколкото сте очаквали. Едно ново начало ще промени отговорностите ви, като по-голяма част от тях ще се трансформират в нови. Ще създавате перспективни връзки и ще общувате с хора, които ще са ви от полза. Ще се радвате на добро настроение и ще успеете да направите и някой друг щастлив.
  26 фев 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Търпението е ключа към успеха ви днес. С каквато и работа да се захващате, бъдете толерантни към другите и избягвайте конфликтите. Това ще ви спести време и доста главоболия. Постигате добри резултати в дейност, която сте си поставили като цел. Децата ще ви донесат радостни вълнения с успехите си.
  26 фев 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Разчупете леда в сърцето си, приемете любовта и загърбете всякаква злоба, завист и омраза. В професионален план нещата ви ще вървят блестящо, което ще предизвика доволство у вас. Направете малък подарък на любимия си човек, този жест на внимание ще подобри отношенията ви. Задръжте това топло усещане колкото се може по-дълго.
  26 фев 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Амбицирани сте да постигнете мечтата си. Високите ви цели изискват и смелост, която очевидно не ви липсва. При затруднения не се колебайте да потърсите подкрепа. Настроението ви ще е приповдигнато и от вътрешното ви усещането за нещо вълнуващо и хубаво. Споделете го с любимите си хора и нищо няма да го помрачи.
  26 фев 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Не се плашете, ако днес в дома ви е малък хаос. Просто подходете с разбиране на неспокойствието на вашите близки и се опитайте да им помогнете, доколкото ви е възможно. Ако имате възможност да работите - направете го, няма да съжалявате. Имате твърде много енергия и най-разумно ще е да я оползотворите.
  26 фев 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Изразявайки увереността си, печелите привърженици и работата ви спори. Ще разширите възможностите си в бизнеса, ако откриете върху какво още да концентрирате енергията си. Ще ви предложат съдружие и ще споделите надеждата на някой за по-добро бъдеще. Любовта е до вас и ви вдъхновява.
  26 фев 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  С роднини ще се радвате на придобивки и приятни вести. В бизнес-отношенията и общите начинания е добре да синхронизирате действията с партньорите си, за да ускорите развитията в своя полза. Високите ви амбиции ще ви мотивират да поемете повече отговорности, но с ясна цел - печалба.
  26 фев 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ако говорите за това, което интересува другите, и двете страни ще спечелят. Това е особено важно за тези от вас, които си търсят работа. Опитайте се да убедите работодателя си, че квалификацията която притежавате, ще ви позволи да допринесете за личния си успех и за този на фирмата му.Денят ви ще бъде слънчев, само малко повече хъс и ще успеете.
  26 фев 2021
  Последни новини