В Хасковските професионални гимназии възобновиха практиките

    В Професионалните гимназии в Хасково възобновиха часовете по практика днес. Въведен е обаче нов график, за да се осигури необходимата дистанция между учениците при работния процес и индивидуално работно място за всеки.

    Това стана възможно след заповедта на здравния министър, в която беше разрешено за учениците от професионалните гимназии и студентите от специалностите, които не могат да провеждат практическите си занимания онлайн, учебният процес да бъде възстановен.

    С производство на мебели за обновяване на класните им стаи днес учениците от 12-ти „В“ клас в специалността „Мебелно производство“ на Професионалната гимназия по дървообработване и строителство „Цар Иван-Асен II“ в Хасково рестартираха практическата си подготовка.

    В рамките на днешния ден и във вторник поетапно в работилниците ще се върнат общо 63-ма ученици от 11-ти и 12-ти клас от специалността, обясни заместник-директорката по учебно-производствената дейност в гимназията инж. Диана Димитрова.

    „За учениците от 9-ти и 10-ти клас учебната практика е малко и не предполага работа по машините. За големите класове обаче е важно да са в работилниците, защото повечето от тях ще държат държавен изпит по професионална подготовка, на който показват уменията си и за работа с машини. А този изпит ще е присъствен, така че подготовка онлайн няма как да им даде необходимите умения“.

    Учениците от другите професионални направления в гимназията -по строителство и архитектура и лесовъдите, засега остават само в онлайн среда на обучение. Едните имат повече чертежи и пресмятания, повече проектантска работа, така че практиката им е възможна онлайн, а другите предвид метеорологичните условия също остават вкъщи.

    12-класникът Георги Тенчев е сред  учениците, които влязоха в работилницата на гимназията днес за първи път от края на ноември, когато мерките за ограничаване разпространението на коронавируса оставиха учениците от пети до 12 клас на онлайн обучение. 

    Георги е един от най-талантливите ученици в производството на мебели. Дори е  определен като участник в отбора, с който гимназията трябваше да се представи в раздела за изработка на стилни мебели от дърво на Панорамата на професионалното образование и която засега е отменена за неопределено време. Сред седемте ученици от гимназия е, класирани за практика в мебелни заводи в Германия по спечелен проект по "Еразъм". Тя е трябвало да се състои миналото лято, но предвид обстоятелствата е отложена 2021 година.

    Противно на общото мнение, че по-големите ученици не искат да ходят на училище, Георги е радостен, че отново има възможност да се среща на живо и да работи с преподавателите си.

    „Трудно е онлайн, много от чертежите са трудни за изпълнение, друго си е когато учителят ти покаже грешката на живо, когато я обсъдим“, казва абитуриентът. За него е много важно да успее в малкото време, което му остава, да се подготви за държавния изпит по професията добре, защото е решил да продължи нататък образованието си в специалност, също свързана с дизайна и производството на мебели. При добро представяне на изпитите през май, ще може да ползва преференции за прием в тази специалност в някои от ВУЗ-те.

    Днес възобновиха часовете по практика и в Професионалната гимназия по туризъм „Александър Паскалев“, в специалностите по готварство и сладкарство за 11-ти и 12-ти клас. В залите по практика ще се върне и един десети клас, в който учат хлебопроизводство и сладкарство. За да се спазва необходимата дистанция се е наложило реконструкция на работните помещения, обобщи директорката на училището Пенка Георгиева.

    Практическите занятия се възобновяват от вторник и в Професионалната гимназия по транспорт и аграрни технологии „Н.Й. Вапцаров.“

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (6)

    • 1
      Ви
      вип
      1 -3
      13:26, 18 яну 2021
      Дай
    • 2
      Ми
      Милена
      8 -2
      14:34, 18 яну 2021
      Местното РУО чете заповедите на министъра както дявола евангелието, в заповедта ясно е казано, че се връщат ученици с индивидуални задания на индивидуални работни места и то само ако е крайно необходимо и невъзможно обучението в ОРЕС. Министъра забранява, началника на РУО - разрешава, е няма такава държава!
    • 3
      Ал
      АЛОО
      4 -4
      17:26, 18 яну 2021
      Много си е наред държавата,вие какво искате цяла година ли да стоят в къщи децата?Ама ако ви кажат за нулева година ,да ви видим тогава колко сте ербап.
    • 4
      Ко
      Колина
      2 -1
      18:31, 18 яну 2021
      Много прибързана и не до там обмислена стъпка. С тези две практики само поставяте под заплаха здравето на децата и семействата им . Тествани ли учителите? Колко от тях вече .........?
    • 5
      Ма
      Марина Марашева
      3 0
      18:41, 18 яну 2021
      Учителите да ли са здрави ? Да ли няма да подложат младежите на изпитание и зараза ? При толкова месеци до края на учебната година това не бе от най- правилното решения . Има ли всички мерки в училищата ,даже сапун няма в някои училища.
    • 6
      Уч
      Учителка
      3 0
      19:08, 18 яну 2021
      Елате в Механото ,болни учители, на две колежки починаха близки ,а на една е болна майката.
    Последни новини