Напрежение в Чепеларе заради таксата за детска градина в общината

Напрежение цари между родителите на малки деца в Чепеларе. Причината е предложение за увеличение на таксата за детска градина с пет лева. Градската мълва обаче набързо подхванаха новината и от пет лева "качиха" таксата с до 20 лева. Това наожи от администрацията да пуснат в официалната фб страница опровержение на слуховете и изясняване на ситуацията. Публикуваме написаното без редакторска намеса 
 
Уважаеми граждани,
във връзка с циркулиращата в общественото пространство невярна и подвеждаща информация, касаеща размера на таксите за детска градина, Общинска администрация смята за наложително да внесе яснота по въпроса, излагайки фактите:
На 14 януари в официалния сайт на Община Чепеларе е публикуван проект на Наредба за определянето и администрирането на местни цени и цени на услуги в Община Чепеларе. В проекта на Наредбата фигурира и предложение за увеличение на таксата за детска градина от 45 на 50 лв. Съгласно чл. 26, ал. 2, ал. 3 и ал. 4, изречение първо от Закона за нормативните актове, на заинтересованите е предоставен 30-дневен срок за предложения и становища по предложения проект, считано от деня, следващ датата на публикуване на проекта на Наредбата. Срокът за обществено обсъждане изтече на 13 февруари 2021 г.
На 15 февруари в официалния сайт на Община Чепеларе е публикувана справка за постъпилите предложения във връзка с проект на Наредба за определянето и администрирането на местни цени и цени на услуги в Община Чепеларе. От въпросната справка става ясно, че във връзка с таксите за детска градина е постъпило едно предложение – въпросната такса да бъде увеличена на 70 лв.
Във връзка с това Общинска администрация подчертава две неща: 1 – това е предложение от гражданин и 2 – то по никакъв начин не е прието; гласуването на проекта на Наредба за определянето и администрирането на местни цени и цени на услуги в Община Чепеларе от Общински съвет предстои.
Предложението на Община Чепеларе, касаещо таксата за детска градина, е категорично ясно – таксата да бъде променена от 45 на 50 лв. На предстоящата сесия на Общински съвет, която ще се проведе на 26 февруари, петък, ще стане ясно дали това предложение ще се приеме или таксата ще остане 45 лв.
Разпространяваните сред обществеността твърдения, че Община Чепеларе е предложила увеличение на таксата за детска градина на 70 лв. и че това увеличение вече е факт категорично не отговарят на истината!
Във връзка с всичко гореизложено, а и с други подобни ситуации, Община Чепеларе напомня на гражданите, че за достоверна информация по всяка обществено значима тема, попадаща в компетенцията на Общинска администрация, могат да се обръщат към експертите в съответните отдели, към заместник-кметовете и/или към кмета на Община Чепеларе.
Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини