д-р Капитанов: Работодателите нямат право да притискат работниците да се ваксинират

д-р Тодор Капитанов, експерт в сферата на трудовото право. Смолянчанинът е създател на www.mywork.bg - автоматизирана безплатна платформа за трудовоправни консултации и съвети в помощ на всички работещи граждани в България.

След отварянето на "Зелените коридори" и старта на свободното ваксиниране, към платформата за трудовоправни въпроси  бяха отправени множество запитвания от потребители за това, дали работодател може да задължи работниците си да се ваксинират. Това сподели д-р Тодор Капитанов, основател на безплатната платформа.

Не са рядкост случаите, в които работещите са подложени на меко казано некоректно поведение от страна както на ръководителите си, така и на други колеги на работно място относно индивидуалното решение на всеки да се ваксинира, или не. Става въпрос не само за натиск чрез заплахи за недопускане до работа, намаляване на доходи, лишаване от придобивки в работата, а дори и за подмятания, разни намеци и пр. за действие в едната или другата посока.

Какви са правата ни в подобни ситуации?

Както е известно на всички, ваксинирането срещу коронавирус (или срещу каквато и да е друго заболяване) е доброволно и право на всеки човек е да направи личен избор. Личният избор може да бъде продиктуван от всякакви причини – здравословни, религиозни, семейни, професионални и всякакви други причини, които са обективни или субективни и никой няма право да оказва влияние чрез натиск върху тях.

Правото на труд е уредено от редица международни, европейски и национални закони, като това право абсолютно никъде не е обвързано с решението на гражданите и предприетите от тях действия за ваксиниране или не. Капитон припомни, че в платформата всички работещи български граждани могат да получат  безплатна и проверена юридическа консултация за по-малко от 1 минута. Ексертите са готови да отговарят на всички въпроси свързани с правата на работното място.
 

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини