Валя Балканска и Павел Вълнев с общ апел: Да работим за връщането на българите в Родината!

Пълна подкрепа за каузата на ПП „Републиканци за България“ и специално за Павел Вълнев като родопчанин в мисията му заяви народната ни певица Валя Балканска. На среща с Павел Вълнев в Смолян тя му подари свой диск с народни песни и родопски везани терлици като му пожела да успее в начинанието и да върне българите обратно в Родината им. 

„За българите в чужбина Валя Балканска е икона. Като ученик само бях слушал за нея. Гледал съм я след това на сцената, и по телевизията, и сега се радвам, че я познавам лично. С друг такъв човек като нея, успешен родопчанин и посланик на България по света - Шефкет Чападжиев, за който също само бях чувал, сега сме добри приятели и често пием кафе в Чикаго. Когато отидеш в чужбина и чуеш гайда и фолклорна музика, сълзите ти бликват от очите без да искаш. Никога не съм знаел, че колкото си по-далеч от България, толкова по-голямо ще е въздействието да чуеш една гайда. Тук не съм го оценявал това. Същото е и с красотата на Родопите. Никога не съм подозирал, че това е едно от най-красивите места по света, а действително е така, защото съм обиколил света. Сега се радвам, че познавам лично Валя Балканска, защото тя, както и Шефкет Чападжиев са успешни посланици на България по света“, сподели Павел Вълнев.

 „Трябва да си сигурен и със сигурни хора да се захващаш. Ако мога в една торба да ги взема, ще ги донеса всички българи обратно. Човек е слаб като е далеч от корена си. Водата като тече без корито и се разлива, губи силата си, а като правиш вадата и тя става дълбока, насочваш водата да не руши, да не изчезва, а да помага, да става силна. И моята сила е в това да показвам българщината, моята народна музика, с която съм отрасла от дете, народната си носия, по това сме разпознаваеми навсякъде. Имаш това, което дадеш и оставиш след тебе. Силният човек прави, слабият човек само иска и търси кой му е виновен. Да не търсят българите равния път, да се не препинат, да стъпват на твърдо и да знаят откъде са излезли и че трябва да се върнат, защото земята навън под краката им е мащеха. Защото ще дойде време за България българите да си взимат визи“, каза Валя Балканска.

Тя разказа на Вълнев как японец я издирил чак на ранчото й над Смолян и спомените си от концертите в чужбина, при които едва е сдържала сълзите си пред българите там.

„Най-големият капитал на България са българите в чужбина. Америка е държава, която изсмуква мозъците на света, а ние сме държава, която изтървава мозъците си по света. Нашите мозъци дават принадена стойност на чужди икономики. Но за да работят българите за родната си икономика, трябва да има нормална държава. Този процес по завръщането на българите обратно в България няма да е лесен, ще е дългосрочен, защото 30 години изтичат хора навън, не можем да ги върнем веднага. Но трябва да тръгнем отнякъде, трябва да правим конкретни политики, за да може тези хора да се чустват желани в Родината си. Едно от нещата, които съм предложил, е да имаме министерство на българите в чужбина. В момента имаме четири агенции, които са неработещи. Аз самият съм дарил за българите в чужбина много повече пари от всички тези агенции взети заедно. Подпомагал съм доста фолклорни събития, танцови състави, купувал съм народни носии. Много пъти са ме питали хора: Защо го правиш? Просто това ти идва отвътре и това е истинският родопчанин. И по това много си приличаме с Валя Балканска - посланици сме на Родопите и България по света“, каза Вълнев.

Той подчерта, че никой не е отишъл в чужбина от леснотия. „Повечето хора, както аз и брат ми, отидохме да изкараме пари, за да си купим апартамент в София. Но по стечение на обстоятелствата, с риск и усилия, успяхме да създадем бизнес. Децата ми се родиха там и моите родители дойдоха там, но не се чувстват добре далеч от родното, не могат да свикнат там. Затова казвам, че хората трябва да се върнат в България и най-важното да не късат връзката. Защото аз съм и в САЩ, и тук, но наблюдавам, че българите лесно късат връзката, докато другите общности се държат заедно“,  каза Вълнев.

Той заяви, че ПП "Републиканци за България" носи това име, защото България няма нужда от партии, създадени на етнически или националистически принцип, които разделят хората, а от обединение. „Искаме да ги обединим хората от различни етноси и религии, не ги делим на общности, защото за мен всички са България. Навсякъде, където има един българин е България. Много добре знам мисленето на българите в чужбина и на българите в България. Тук си мислят, че парите там ги берат от дърватата, други им викат изменници. А в чужбина си мислят, че тук е много лесно, като си бил 10 години в Америка и не си си идвал, губиш представа за България. Трябва обединение! Ще привлечем българи от чужбина, финансово стабилни, и можем да направим промяната!“, каза Павел Вълнев.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ре
    републиканец
    0 0
    07:50, 20 мар 2021
    Цецо Асансьора е синоним на корупция.
Последни новини