БСП ще подкрепи правителство на "Има такъв народ", без да участва в него и с 5 условия

Пет условия за подкрепа на правителство на партията на "Има такъв народ" Слави Трифонов, но без БСП да участва в него, определи Националният съвет на социалистите. За тях ангажимент трябва да бъде поет публично от кандидата за премиер.

Условията според документа, приет на zasedanieto "Позитано" 20, са:

  1.  Бързи и последователни действия в здравната сфера за овладяване на пандемията и за прилагане на мерки за смекчаване на нейните социални и икономически последици;
  2. Борба с корупцията, укрепване на независимата съдебна система и медиите и възстановяване на парламентаризма;
  3. Обективна и задълбочена ревизия на състоянието на бюджета, на задълженията на България, на европейските ресурси и на системата за управление на оперативните програми, на реализацията на инвестиционните проекти в инфраструктурата, енергетиката и отбраната;
  4. Прозрачност на процеса на договаряне на оперативните програми на ЕС за периода 2021-2027 г. и представяне на преработен национален план за възстановяване и устойчивост;
  5. Изменения в изборното законодателство с цел да се осигурят гаранции за достоверно отчитане на гласа на всеки избирател и предприемане на оперативни мерки за рязкото ограничаване на купения и корпоративния вот.

Има и още едно изискване - подкрепа няма да се дава, ако се инициират действия, които противоречат на основните политически ориентири и ангажименти на БСП.

Засега не е обявено дали Слави Трифонов ще се опита да сформира кабинет или ще върне мандата неизпълнен. От негови публикации във фейсбук и изказвания на депутати от "Има такъв народ" се разбира, че са на мнение, че животът на този парламент няма да е дълъг.

Социалистите ще гласуват против правителство на ГЕРБ с проектопремиер Данаел Митов и ще се съберат да решат какво да правят с третия мандат, ако трябва да бъде връчен на БСП.

Всички структури на партията предстои да направят анализ на изборната загуба, а план за действие трябва да бъде приет следващия месец. По думите на Корнелия Нинова никои на пленума, който е закрит за медиите, не е поискал оставката й. С такова искане протестираха по-рано днес младежи от Перник. Не е известно да е обсъждана и оставката на Изпълнителното бюро.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини