Депутатите се отказаха от изслушването на премиера в оставка Бойко Борисов

Депутатите се отказаха от изслушването на премиера в оставка Бойко Борисов. Това беше записано като първа точка в днешното заседание.

След заседание на председателския съвет тази сутрин, Ива Митева предложи тази точка да отпадне от дневния ред. Предложението беше гласувано в зала и одобрено.

Така депутатите преминаха към втората точка - изслушването на финансовия министър Кирил Ананиев за състоянието на държавната хазна.

Преди това обаче политическите партии прочетоха декларации.

„Промяната започна след изборите на 4 април, но в никакъв случай не е завършила. В тази сложна ситуация, в която се намираме, позицията на БСП е най-лесна, ясна, принципна и последователна. Всякакви опити да се внушава, че БСП и ГЕРБ могат да правят нещо заедно са безпочвени. Очевидно има някакво разместване на пластовете и неяснота в позициите на някои партии. За нас политиката на ГЕРБ създава хаос и несигурност в държавата. Не се поддавайте на тези провокации. Поведението на Борисов е ясно. Ще продължава да ни забавлява със скечове. Новите политически обекти обаче не могат сами, не им стигат гласове. В същото време нападат БСП и отказват протегнатата от нас ръка. Очевидно става въпрос за липса на политическа мъдрост. Никога не сме се месили в поведението на други партии, но тъй като сега всички ни предизвикват, ще си кажем мнението. Още в 44 НС заявихме, че „Обединени патриоти” са явни партньори на ГЕРБ. Скрито управляващият партньор е ДПС”, заяви Корнелия Нинова. 

Мая Манолова също прочете декларация от парламентарната трибуна.

„Планът за възстановяване и развитие дава възможност в България да бъдат инвестирани над 12 млрд. лв. европейски безвъзмездни средства и още над 9 млрд. нисколихвени изгодни кредити, които за съжаление в момента отсъстват от Плана. Големите световни икономики Китай и Америка вече приложиха подобни планове. Повечето от страните от ЕС вече са готови и внасят своите национални планове. Само в България заради неразбирането между усвояване и възстановяване и заради деструктивното поведение на българското правителство Планът все още се обсъжда”, заяви Мая Манолова.

„Той трябва да бъде внесен в европейските институции до 30 април, а одобрението да се случи до края на юли, което ще позволи практически средствата за стартиране на проектите да са налични незабавно. Това са средства, които биха дали значителен тласък за развитие на българската икономика. Буквално от юли може да започне инвестирането им. Народното събрание трябва да бъде на висотата на очакванията на българските граждани – нещо, на което Борисов не може да отговори. Българският парламент няма да излезе в отпуск, няма да си вземе болнични, няма да избяга от поста си, а ще направи и невъзможното Планът да бъде внесен своевременно в европейските институции и да бъде максимално добър за българската икономика и домакинства”, каза Манолова. „Това, което е рационално и здраво в него да се използва. Средствата, предвидени за отживели и аналогови мерки и дейности да бъдат пренасочени към фондовете за технологична модернизация, зелен преход и дигитализация”, поиска Манолова.

Източник: nova

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 17.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Стъпките, които предприемате ще бъдат резултатни. Необходимо ви е повече спокойствие, не бъдете припрени. Възможно е недоброжелатели умишлено да ви създават спънки, но увереността ви ще ви помогне да се абстрахирате от тях. Амбицирани сте да доведете до добър край начинанията си.
17 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Работата ви днес ще е ползотворна и изпълнена с емоции. Заобиколени сте от хора, с които се разбирате чудесно и успявате заедно да се справите с редица ситуации. Очаквате твърде много от неясен въпрос, за предпочитате е за момента да не възлагате големи надежди, за да не останете разочаровани. В личен план ви се налага да рискувате, направете го, струва си.
17 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
За себе си изяснете какво точно искате и го направете.Успеете ли, ще се почувствате по-добре и ще добиете желание за нови развития. Започнати проекти могат да бъдат прекъснати, вина, за което носите и вие. Работейки върху себе си, ще постигнете вътрешна хармония и с повече доверие ще градите плановете си.
17 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Задълбоченото ви отношение към детайлите в работата ще подобри печалбите, но не при всички ще са високи. Поне е сигурно, че ще елиминирате възможността да сгрешите и ще се доближите до желаните резултати. Успешно ще се противопоставите на стреса с музика, спорт или друго, което душата ви иска.
17 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Заели сте се с твърде усложнени дела, които сте решени да доведете до успешен край. Ще ви е необходимо сътрудничество с ваши колеги, така че бъдете готови да споделите работата си и с други хора. Това ще ви бъде полезно, тъй като ще узнаете ценни похвати и такива, които досега сте пренебрегвали. Положете повече усилия и ще останете доволни.
17 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Възможно е днес да научите нещо, което коренно да промени плановете ви за деня. Част от работата ви значително ще се улесни вследствие на нововъведенията, които ви предстоят. Организационните ви способности ви издигат в очите на хората, с които работите. В личен план ви предстои нещо приятно, което наистина заслужавате.
17 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Професионални новости ще ви подтикнат към повече активност, очаква ви повишение или преминаване на нова работа. На време ще предложите идеите си, които ще се оценят и реализират. Няма да ви липсват и трудности, но като истински воини няма да се огънете пред поредното изпитание.
17 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не омаловажавайте хората, които крачат редом до вас, предлагайки помощта си безусловно. Сред тях са близките и приятелите, които често остават в сянката на успехите ви. Взаимоотношенията ви се нуждаят от обновяване и е добре първата крачка в това отношение да бъде ваша. В тишина, далече от суетата и шума ще откриете отговорите, които търсите.
17 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
В домашна обстановка ще се чувствате добре. Атмосферата предразполага към отмора и занимания с любими неща. Насладете се на спокойствието си, и ако имате време подгответе плановете си за предстоящата седмица. В тази връзка трябва да отделите време за сметките си, които сте изоставили.
17 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Повечето от вас се отдават на заслужена почивка днес. Постарайте се да стоите далеч от шумни мероприятия, които само ще ви подразнят. Имате възможност да прекарате повече време с любимия човек и вие ще успеете да се възползвате от нея. Вечерта ви очаква приятно прекарване сред близки хора. Получавате подкрепата на определен човек за своя идея.
17 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Активността ви ще е в синхрон с настроението ви за промяна. Ще работите по затвърдяване на новостите на работното място, чиито инициатор сте вие. Няма да сте сами в усилията си, а и конкуренцията ще ви подскаже, че вървите в правилната посока. Реализиране на финансови сделки и проекти.
17 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Времето ще ви притиска, а от вас се очакват едва ли не подвизи. Внимавайте какво приказвате, за да не нараните някого неволно в стремежа си да вземете отношение към всеки възникнал проблем. Освен всичко друго ще постигнете съгласие по спорни въпроси и делата ви ще се ускорят.
17 май 2021
Последни новини