Депутатите се отказаха от изслушването на премиера в оставка Бойко Борисов

Депутатите се отказаха от изслушването на премиера в оставка Бойко Борисов. Това беше записано като първа точка в днешното заседание.

След заседание на председателския съвет тази сутрин, Ива Митева предложи тази точка да отпадне от дневния ред. Предложението беше гласувано в зала и одобрено.

Така депутатите преминаха към втората точка - изслушването на финансовия министър Кирил Ананиев за състоянието на държавната хазна.

Преди това обаче политическите партии прочетоха декларации.

„Промяната започна след изборите на 4 април, но в никакъв случай не е завършила. В тази сложна ситуация, в която се намираме, позицията на БСП е най-лесна, ясна, принципна и последователна. Всякакви опити да се внушава, че БСП и ГЕРБ могат да правят нещо заедно са безпочвени. Очевидно има някакво разместване на пластовете и неяснота в позициите на някои партии. За нас политиката на ГЕРБ създава хаос и несигурност в държавата. Не се поддавайте на тези провокации. Поведението на Борисов е ясно. Ще продължава да ни забавлява със скечове. Новите политически обекти обаче не могат сами, не им стигат гласове. В същото време нападат БСП и отказват протегнатата от нас ръка. Очевидно става въпрос за липса на политическа мъдрост. Никога не сме се месили в поведението на други партии, но тъй като сега всички ни предизвикват, ще си кажем мнението. Още в 44 НС заявихме, че „Обединени патриоти” са явни партньори на ГЕРБ. Скрито управляващият партньор е ДПС”, заяви Корнелия Нинова. 

Мая Манолова също прочете декларация от парламентарната трибуна.

„Планът за възстановяване и развитие дава възможност в България да бъдат инвестирани над 12 млрд. лв. европейски безвъзмездни средства и още над 9 млрд. нисколихвени изгодни кредити, които за съжаление в момента отсъстват от Плана. Големите световни икономики Китай и Америка вече приложиха подобни планове. Повечето от страните от ЕС вече са готови и внасят своите национални планове. Само в България заради неразбирането между усвояване и възстановяване и заради деструктивното поведение на българското правителство Планът все още се обсъжда”, заяви Мая Манолова.

„Той трябва да бъде внесен в европейските институции до 30 април, а одобрението да се случи до края на юли, което ще позволи практически средствата за стартиране на проектите да са налични незабавно. Това са средства, които биха дали значителен тласък за развитие на българската икономика. Буквално от юли може да започне инвестирането им. Народното събрание трябва да бъде на висотата на очакванията на българските граждани – нещо, на което Борисов не може да отговори. Българският парламент няма да излезе в отпуск, няма да си вземе болнични, няма да избяга от поста си, а ще направи и невъзможното Планът да бъде внесен своевременно в европейските институции и да бъде максимално добър за българската икономика и домакинства”, каза Манолова. „Това, което е рационално и здраво в него да се използва. Средствата, предвидени за отживели и аналогови мерки и дейности да бъдат пренасочени към фондовете за технологична модернизация, зелен преход и дигитализация”, поиска Манолова.

Източник: nova

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини