Държавата е пробита. Ще бъде ли осъден Борисов?

Държавата е пробита - от плеймейтки, охранители, Бистришки тигри, Газпром. Но палачинката явно се обръща. Ще бъде ли потърсена на Борисов съдебна отговорност? Знаците, че нещо се клати, стават все по-видими.

Коментар от проф. Ивайло Дичев, DW:

Основният политически въпрос днес: ще бъде ли осъден Борисов? Вече стана ясно, че той слиза от политическата сцена, но това едва ли ще е достатъчно за радикализираните му противници. От друга страна партията му едва ли ще се реши да го жертва, макар че така би могла да изчисти образа си и да продължи напред. Истерията на активистите ѝ през последните дни показва нарастващ страх, че къщата от карти ще рухне, ако се извади асото пика.

Ще кажете: прокуратурата е негова, телевизиите прекъсват предаванията си, за да го включват на живо от трапезарията, а верните анализатори ни обливат с черен песимизъм, че без него идва шок и ужас. Но знае ли човек дали тихомълком силите не са започнали да се пренареждат? Ако не политолозите, то поне бизнесмените са предвидливи - усещат, че палачинката се обръща.

Най-сигурен знак, че нещо се клати, са все по-абсурдните лъжи на г-н Борисов. Хвали се, че бил приятел с всички големи лидери по света, че построил лично най-дългите тунели, лъже, че депутатите си били вдигнали заплатите, а опозицията купила венецуелски машини за гласуване, подменя един Иван Тодоров с друг българин, носещ същото име. Паниката е тотална.

Плеймейтки, златни кюлчета, разкази за корупция и натиск

Безброй причини имаше да се търси политическа отговорност на премиера - и за руската газова тръба, и за провала с ваксинацията срещу Ковид-19. А случаят с така наречената Мата Хари, който пак влезе в новините, би съборил всеки политик в демократичния свят. Някаква анонимна жена, най-вероятно високоплатена проститутка, прониква в покоите на министър-председателя и го снима гол, а после вероятно продава снимките на някого (на Божков, на руснаците?), който да го шантажира с тях. (Къде, впрочем, бяха коалиционните му приятели, любители на традиционното семейство, да се изкажат по темата?) Държавата е пробита от плеймейтки, охранители, Бистришки тигри, Газпром...

Но въпросът е дали освен политическа отговорност ще му потърсят и съдебна. Проговори поредният бизнесмен, г-н Илчовски, който пред комисията на Мая Манолова заяви, че е бил подлаган на натиск от страна на правителството, защото „всеки ден е схема тук“ и „министрите са кукли на конци“. Той потвърди и упорития слух за златните кюлчета - били давани на премиера от „Иван Пилето“ и „Цоло Миньора“. Многобройни съмнения бяха изказани за тези твърде потресаващи обвинения, но едно е сигурно - лавината се отприщва.

Оттук до изборите ще има все повече такива разкрития и обвинения за подкупи, нагласени обществени поръчки и превзети бизнеси. С отпадането на имунитета на Борисов ще се раздвижи и делото в Каталония около къщата на красивата самотна майка. Възможно е някой международен хакерски колектив да разкрие тайна банкова сметка из Близкия изток. Основното, което може да се случи - успоредно с преместването на властта към служебно, а после към някакво друго правителство, е някой от сътрапезниците на държавната софра да мине на другия бряг. Вярно, че ги държат с компрометиращи факти, но може да се договори нещо с разследващите. Да не подценяваме и психологията, която играе важна роля в българската политика: „размазваният“ с „200 в час“ човек е способен на много неща. А и, както каза един умен приятел, корумпираният е верен не на този, който му е давал, а на този, който ще му дава (справка: изборните резултати на доскоро всемогъщия Цветанов). Тоест, корупцията не е съпруга, а плеймейтка.

Защо е трудно Борисов да бъде осъден

И все пак: да осъдиш върховния ръководител не е проста работа - по това е разсъждавано много след Френската революция, която обезглавява Луи XVI. Когато държавата ликвидира онзи, който въплъщава реда, тя осъжда сама себе си - и затова повечето революции пропадат в хаос. Във френския случай революцията се изражда в империя, но въпреки че имат всички основания да го държат отговорен за завоевателните войни, европейските монархии не екзекутират Наполеон, а го заточват - и то не веднъж, а два пъти.

Нашият собствен пример с Тодор Живков може би изглежда съвсем различен, но всъщност странно възпроизвежда този парадокс: новата демократична България така и не успя да осъди главата на комунистическия режим. „Дело номер едно“ се проточи с години, някак не намериха доказателства за ролята му в убийствата и лагерите, а "Възродителния процес" съвсем забравиха, тъй че накрая остана едно кокошкарско обвинение за облаги от 26 500 лева, което, слава богу, пропадна (да осъдиш диктатор за раздадени апартаменти е подигравка, нали?). Защо ли стана така? Ами защото Живков олицетворяваше колективната вина на нацията, която никой не искаше да поеме - десетилетията на царуването му бяха възможни благодарение на съучастието или поне мълчанието на милиони хора.

Още по-видно е това в случая на Борисов, когото българските граждани си избираха свободно отново и отново. Веднъж той ни управлява в съюз с десните, веднъж с националистите, а през цялото време го подкрепяше ДПС. Благославяше го църквата, на която даваше народна пара, подпираше го футболът, който джиросваше на един или друг задължен бизнесмен, окуражаваше го Европейската народна партия, защото слушаше и не създаваше проблеми като унгарците. Не сме ли му се подигравали на байганьовските простотии, макар да подозирахме, че заделя някой и друг милион за черни дни? Защо го търпяхме? Да съдим сега него - това означава в определен смисъл да съдим и себе си.

Нещо като че ли се промени

И както си разсъждаваме по тези символически измерения на вината, не можем да не забележим една упорита промяна по света и у нас: все по-често погват държавни ръководители. И не само в развиващия се свят, където такива работи се случват отколе. Премиерът на Израел в момента съсипва държавата си с избори до дупка, за да се отърве чрез имунитет от надвиснали съдебни преследвания. Южнокорейската президентка получи 25 години затвор, Груевски избяга от правосъдието при съмишленика си „консерватор“ Орбан. Прочутата с уважението си към държавата и нейните персонализации Франция осъди бившия президент Саркози за корупция. Върхът на всичко ще бъдат очакваните процеси срещу Тръмп - от съмнителните му бизнес дела в Ню Йорк, през шантажа на Украйна и натиска върху губернатор да промени изборния резултат, до подбуждането на привърженици към щурма на Капитолия.

Като че ли нещо се е променило в отношението на гражданите към властта. Управляващите вече не са някакви по-висши същества, въплъщаващи националната чест, а тъкмо обратното. Дали политиката е станала по-малко важна на фона на все по-сложните процеси на управление в съвременния свят? Или съвременният гражданин е преминал в режим на перманентна революция и има нуждата все по-често да пуска в ход гилотината? Нещо се е променило и при нас от времето на Живков, когото много хора мразеха, но все пак го взимаха на сериозно. Днес политическата власт сякаш олекна и затова раздразнението от зулумите ѝ взе да тежи повече.

Вижте, от прагматично гледище може би ще бъде най-добре някак да гарантират на Борисов, че ако изчезне, ще го оставят да си харчи парите - както често става с латиноамериканските диктатори. Това ще ни спести време и битки, ще успокои мощната герберска машина, ще ни позволи да гледаме напред - пък него Господ да го съди. Да, но май вече не сме в настроение за прагматизъм.

Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.

Източник: Дойче веле

Facebook коментари

Коментари в сайта (11)

 • 1
  Ru
  Rumor
  18 -10
  16:36, 7 май 2021
  Ивайло Дичев е от кръга на агнешките главичики! Човека пише според това как и кой му плаща!
 • 2
  Да
  Да
  24 -2
  16:45, 7 май 2021
  Борисов ще бъде осъден,както и Иван Костов, Ахмет Доган, Пеевски, Георги Узунджовския и много още други,но......Когато цъфнат теменугите!
 • 3
  Не
  не, не
  14 -11
  17:02, 7 май 2021
  Без такива.Трябва да бъде съден поне за да се разбере дали съдебната система ще проработи нормално.Защото и тя трябва да докаже че работи вече справедливо.Без такива " да бъде оставен да си харчи парите" , това не го приемам. Ако го оставим на него мераците му няма да секнат.Помнете ми думата , ще се опитва пак да вземе властта.Не само той трябва да изчезне, трябва и партията ГЕРБ да бъде заклеймена.Тая Десислава Атанасова, как не я е срам! Тоя Тома Биков!, оная ****** ************ п**ка Цвета Караянчева, тоя ми ти Делян Добрев дето пак се натискаше за депутат.Оная ми ти Евгения Ангелова дето имала 100 причини да иска пак да е депутат (ама как не я е срам като цяло Хасково знае с какво се занимава баща и).Айде моля ви се да си ходят.Партията им трябва да се накаже, не само главния престъпник.Всички тези хора знаеха какво става отвътре.Тия мекерета всичките са за затвора.
  • 00
   007
   13 -7
   17:20, 7 май 2021
   Щом като са подкрепяли престъпленията му,те са съучастници!
  • Bu
   bulgaristan
   8 -3
   18:45, 7 май 2021
   Съдебната система е много важно звено в организираната престъпност.
 • 4
  3,
  3,14
  11 -11
  17:03, 7 май 2021
  Браво!Такава мутренска снимка не сте показвали!На снимката наистина прилича на ЧОВЕКОПОДОБНО същество!
 • 5
  Ми
  Милан Качаров
  12 -2
  19:22, 7 май 2021
  В БЪлгария никой политик не може да бъде осъден кой ще е този куражлия съдия да осъди български политик . Защото народа трябва да е на улицата да подкрепи съдията .Българският народ е спящ политически не грамотен народ . Народе събуди се ти си съдията !?!? Или чакаш друг народ пак да свърши твоята работа?????????
  • Ай
   ай стига
   5 -1
   06:19, 8 май 2021
   Кой да се събуди.Дебила спи. И си харесва гроб.
 • 6
  И
  И
  4 -1
  09:49, 8 май 2021
  Смърт чрез линчуване.
 • 7
  От
  Отец Сарафите
  4 -3
  11:16, 8 май 2021
  Най голямо унижение няма да е съденето а всеки който е пострадаш от неговите зулуми и на хунтата коятп го кара да мачкат всичко и да се съберат и да минат един след друг и го заплюят в мутренската тиква
 • 8
  Ам
  Амин
  1 0
  22:41, 8 май 2021
  Погледнете му само физиономията , дявол ,мръсник, изедник , простак , лъжец и убиец !
  Да пукнеш дано - Амин !

Хороскоп за 18.06.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Не пестете силите си днес. Денят е многообещаващ за вас и е едно чудесно начало на новата седмица. Интимните ви завоевания от предишните дни ви импулсират и стимулират творческите ви способности. Това ще изиграе решаваща роля в деловите ви начинания.
18 юни 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Умереността ви е похвална и това ще ви донесе повече успехи днес. Ще получите предложение за съвместен бизнес, което може да се окаже добра перспектива за бъдещето ви. Не се колебайте дълго, проявете активност. Събитията ще ви подскажат правилните решения, доверете се на интуицията си.
18 юни 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Благоприятните възможности за удовлетворяващи ви реализации идват една след друга. Бъдете уверени в себе си и действате, независимо, че ви се увеличават отговорностите. Работата е нещото, което ви държи будни и ви прави активни. Любими занимания може да ви отведат далече от къщи, споделете тези моменти с обичани хора.
18 юни 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Силната ви интуиция ще ви предпази от неразумни постъпки днес. В определен момент се колебаете как да постъпите, но близък приятел ще ви помогне да намерите вярната посока. Имайте повече търпение в личните си контакти, не позволявайте на емоциите ви да властват над вас. Харчите прекалено много за дребни неща.
18 юни 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Възможно е да останете подразнени от нетактичното поведение на човек от обкръжението си. От друга страна това ще повиши активността ви, в доказване правотата на тезата ви. Каквото и да се случи бъдете премерени и не позволявайте емоциите да диктуват поведението ви. Отдадеността ви на една идея може да предизвика криза в отношенията ви с партньора.
18 юни 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Отдавате голямо значение на професионалната си заетост и с право. От днешните ви срещи ще зависят доходите ви, което ви прави още по-отговорни. Благодарение и на добрата ви организация, ще повишите ефективността на труда си и ще подобрите климата сред колегите си и в къщи.
18 юни 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Не се поддавайте на емоции и не се предоверявайте. Днес се изисква от вас да бъдете последователни в служебните си задължения. Ако е необходимо вложете цялата си енергия, за да се справите със започнатото. Няма да закъснеят и парите, но само ако разчитате на себе си. Любовта ще ви подкрепи, ако срещне у вас воля за борба, а не хленч.
18 юни 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Без да се заяждате с околните и проявявайки добронамереността си към тях, ще ви бъде по-лесно в отстояване на позициите. Добро начало за започващите нова работа, както и за влюбените, които пристъпват към по-голямо взаимно обвързване. Възможности за брак или запознанства с цел брак.
18 юни 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Очаква ви приятен и спокоен работен ден. Настроението ви действа тонизиращо на всички около вас, затова бъдете сигурни че всеки около вас днес ще остане очарован от излъчването ви. Колега ви предлага добра идея, но е възможно тя да остане на заден план за момента. Изчакайте по-добър момент за да се заемете сериозно с намеренията си.
18 юни 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
За пореден път ще покажете уменията си да взимате правилни решения и да ги следвате. Ще потиснете притесненията си за друго време и днес ще се възползвате от всяка подадена ви възможност. До себе си ще имате хора, които открито ви подкрепят и на които може да се разчита. Оценете ги и им върнете жеста.
18 юни 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Настроени сте за активна почивка. Ще ви привличат занимания със спорт, туризъм или светски живот. Сигурно е, че няма да скучаете, напротив. Любовни трепети ще ви държат будни и подтикват към действия. Добра новина ще ви накара да кроите планове за бъдещето си. Липсата на тревога си е цяло щастие, но дали го осъзнавате?
18 юни 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Печалбите ви преследват независимо с какво се занимавате. Сега е момента да покриете дълговете си(ако имате такива) и да помислите за спестявания. Спокойно можете да си позволите повече разточителство при покупките. Здравето ви е отлично и скоро едва ли ще ви създава проблеми.
18 юни 2021
Последни новини