Още 3 ползи от портокаловия сок

Портокалите са сред най-полезните плодове, които засилват имунитета, зареждат с енергия и хидратират. Според ново проучване обаче има поне още три сериозни причини да консумираме по-често плода, включително и под формата на сок.

Сокът от прясно изцеден портокал не съдържа добавени захари и е богат на важни хранителни вещества като фолиева киселина и калий, напомня дителожката Лорън Менакър.

Освен това е "отличен източник на витамин С, подпомагащ имунитета", добавя Ейми Горин, друг експерт по диетите на растителна основа. Тя обаче набляга на още една ценна съставка в цитрусовия плод - флавоноида хесперидин.

Хесперидинът е биоактивно съединение, което се съдържа в завидни количества в портокаловия сок. Изключително полезен е за мозъка, защото намалява възпаленията и поддържа притока на кръв.

Според проучване от 2020 г., публикувано в European Journal of Nutrition, продължителният прием на напитките, съдържащи хесперидин, помагат за понижаване на систоличното кръвно налягане - долната граница, която измерва натиска върху стените на артериите между сърдечните ритми.

Доказано е и друго - 88% от натуралния сок от портокал е вода. Той не само хидратира тялото ни, но помага и за здравето на бъбреците, като намалява риска от образуването на камъни.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини