Джурасик: Фосил показва ракообразно, изядено от калмар, изяден от акула

Изображение 1 от 2

    Някъде в ранната юра древно, подобно на калмар същество е уловило вкусно ракообразно, подобно на омар, с многото си пипала. Точно тогава ядящият бил изяден.

    Много по-едър хищник изтръгнал парче от меката плът на калмара и оставил остатъците от този тристранен хранителен фест да потънат бавно на дъното.

    Приблизително 180 милиона години по-късно, вкаменената сцена е открита в кариера в Германия и след внимателен анализ археолозите сега смятат, че са разбрали кой е на върха на хранителната верига.

    Според експерти изчезналото подобно на калмар главоного, известно като белемнит, най-вероятно е бил убит от древен крокодил, акула или друга голяма хищна риба.

    Каквото и да е било, хищникът не се задържал, за да довърши храненето си, вероятно защото главоногите имат твърда ростра - клюнове, които са твърди, заострени и трудно смилаеми.

    Това означава, че ловецът вероятно не е бил ихтиозавър, въпреки че вкаменелостите на тези изчезнали морски влечуги предполагат, че са били особено опитни в опоскването около твърдите зони на белемнитите. Съдържанието на стомаха им показва само мега куките върху пипалата на белемнитите и никакви други твърди структури.

    Вкаменените стомаси на морски крокодили и хищни риби, от друга страна, предполагат, че тези същества са поглъщали всичко - както мега куките, така и твърдите човки на калмари.

    И все пак яденето на цели калмари не е непременно нещо добро. Вкаменена акула от Юра, открита също в Германия, е открита с цял куп белемнитни клюнове в стомаха и експертите твърдят, че тези твърди структури вероятно са причинили смъртта на акулата.

    След някои неудобни преживявания, авторите предполагат, че древните акули и крокодили от Юра са се научили да ядат само меките части на плячката си от калмари, като са пускали перките, клюна и мантията.

    В сегашния фосил, например, белемнитът е изгубил всичко меко.

    "Предполагаме, че това представляват остатъци от хранене на гръбначен хищник, вероятно - ранноюрската акула Hybodus hauffianus. Това е забележително, защото дава информация за поведението на главоноги и гръбначен хищник."

    По-горе е илюстриран възможен сценарий, обясняващ вкаменените останки, който показващ подобно на калмари същество, което дъвче ракообразни, докато на свой ред акула го дъвче.

    Екипът класифицира откритието си като "паднал остатък", причинено от океански хищник, който изпуска цялата или част от храната си.

    След като неизядената плячка потъне на дъното, по-малкото чистачи там и по-слабите течения правят фосилизацията по-вероятна.

    Резултатът е "пабулит", термин, който авторите на новото проучване са измислили, за да опишат вкаменения паднал остатък. Това е комбинация от латинската дума за храна - пабулум, и гръцката дума за камък - литос.

    Пабулити са били откривани многократно през годините и макар отделените глави, перки и опашки на древни същества да изглеждат по-малко ценни от цялостна вкаменелост, тези непълни останки могат да ни помогнат да създадем уникална картина на юрската хранителна мрежа.

    Изследването е публикувано в Swiss Journal of Palaeontology.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини