Карантинираните зрелостници присъствено на матурите

Остават броени дни до полагането на държавните зрелостни изпити от 12-класниците. И те за втора поред година ще са в условията на пандемия.

В Хасковска област за първата задължителна матура по български език и литература, на 19-ти май, са заявили явяване 1440 зрелостници. Те ще бъдат разпределени в 148 зали в 22 училища в региона. 414 са квесторите, които ще следят за спазването на правилата при решаването на изпитните въпроси.

На втория ДЗИ на 20-ти май ще се явят 984-ма ученици по избираем предмет. Като най-много са заявилите желание да положат финален изпит по английски език в областта.

Останалите 452-ма зрелостници, които са от професионалните гимназии, са подали желание да държат изпит за придобиване на професионална квалификация.

Всички училища в региона са готови за провеждането на матурите във все още пандемичната ситуация. Имат осигурени дезинфекционни материали, изпитните зали и общите части на училищата за матурите ще бъдат също минати с препарати. Учениците трябва да се явят с маски или с шлемове на изпита, обясни шефката на Регионалното управление на образованието Христина Боева.

Сред разпоредените противоепидемични мерки е измерването на температурата на всеки гимназист при влизането му в сградата на училището, където ще положи изпит.

Относно зрелостниците, които към дата на изпита са под карантина, като контактни на болни от коронавирус, е взето решение те да се явят присъствено на матурите. За полагането на изпитите за тях не е задължително представянето на отрицателен PCR тест. Ще влязат в училището, където са разпределени след влизането на всички останали ученици, и ще пишат в отделна стая. Във всички училища има обособено помещение за зрелостниците под карантина.

За тяхното присъствие на матурите ще бъдат предварително служебно предупредени полицията и здравните власти.

Учениците, които са позитивни, доказани със заразата с тест към дата на полагането на изпита, ще се явят на матурите в сесията в края на август.

Към 17-ти май в Хасковска област няма карантинирани, като контактни с болен от Ковид 19, няма и болни ученици.


 

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Пу
    Пукнете долни герберуги
    4 0
    20:54, 17 май 2021
    За всяка герберуга рано или късно ще дойде Коледа
    • Да
      Да
      2 0
      21:06, 17 май 2021
      Коледа:)
  • 2
    Ня
    Някоя
    0 0
    08:22, 18 май 2021
    Ама Марийко, какво правиш там ма жена? Отивай си на твоето място, нали се сещаш къде! Виждаш ми се малко отслабнала, да не си на диета?
Последни новини