Снимат от въздуха 12 области, сред които и Хасковска, за нова ортофотокарта

Изображение 1 от 2

    Започва ново заснемане от въздуха на територията на 12 областни в страната, сред които е и Хасковска, за обновяване на Цифровата ортофотокарта.

    Поръчител е Министерство на земеделието, храните и горите.

    Заснемането за 2021 г. ще се проведе по график и ще обхване изцяло или частично областите Кюстендил, София област, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Смолян, Кърджали, Стара Загора, Хасково, Сливен, Ямбол и Бургас.

    То ще се извърши с два самолета, оборудвани с високотехнологични цифрови камери, осигуряващи необходимото качество на получената цифрова ортофотокарта.

    В резултат на разчитането на новата ЦОФК, на сателитни изображения от ДФЗ – РА, както и чрез отразяване на резултатите от теренни проверки проведени през годината, ще бъде определен обхватът на специализираните слоеве „Площи, допустими за подпомагане” и „Физически блокове“ за кампания 2021 г.

    Самолетното заснемане за обновяване на цифрова ортофотокарта на страната ще обхване поетапно територията на цялата страна до 2022 година.

    Данните по картата се използват в Системата за идентификация на земеделските парцели. Тя е основна подсистема на Интегрираната система за администриране и контрол. Данните играят важна роля при определя на директните плащания на земеделските стопани, затова и актуализацията им е от особена важност.

    Заради липсата на актуална карта в предишни години от хиляди фермери беше поискано да връщат получени субсидии, тъй като направените проверки показаха сериозни разминавания в измерванията.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини