Пандемията изкара на улицата професионални музиканти

Няма работа. Затвориха навсякъде. Не може да се пътува, затова свиря на улицата. Пандемията ни изкара на улицата. Това каза пред БТА цигуларят Маркар, който свири на главната бургаска улица "Александровска" вече втора година. Макар ситуацията постепенно да се нормализира, той все още не може дори да си помечтае да свири отново на местата, на които го е правил преди пандемията.

Подобна е съдбата и на други негови колеги. Повечето, с които репортер на БТА разговаря, заявиха, че след като са затворили заведенията заради Ковид-19, са били принудени да започнат да свирят на улицата. Въпреки че са професионални музиканти, не се срамуват, че си изкарват прехраната по този начин.

Повечето го приемат като вид предизвикателство.

Маркар разказа, че от 40 години се занимава с музика. Преди да започне да свири на улицата, той е гастролирал като професионален цигулар в почти цял свят, с изключение на Азия и Африка.

Средният доход от свирене на улицата е по-добър от заплащането по заведенията у нас, смята музикантът. Той даде за пример, че по време на коледните празници - 24, 25 и 26 декември, заедно с негов колега, са изкарали по около 600 лева на човек за трите дни. Тогава обаче са били много силни дни, докато сега не е така. Лятото може да се спечелят по около 100 лева на ден на човек, посочи Маркар.

Миналото лято, в сравнение с това, е сходно като доходи. Според Маркар българите, които живеят в страната ни, нямат много пари. По думите му, когато у нас дойдат българи от чужбина, започват да се вдигат доходите. Чужденците не дават много пари.

Маркар уточни, че свири барокова, класическа и предкласическа музика, по-малко от по-лекия жанр. "Българите в чужбина знаят какви са цените за тази музика навън и са благодарни. Те са изненадани, че на "Александровска" могат да чуят Хайдн, Хендел, Бах, отбеляза той и добави, че по-често децата се застояват да слушат. Възрастните са забързани и не се спират. Имало е все пак и случаи, в които туристи се заслушват в музиката.

Цигуларят за момента не може да планира къде ще свири след края на пандемията. Той е сигурен, че въпреки трудностите ще продължи да се занимава с музика и в бъдеще, независимо къде ще го прави. 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Вс
    всичко добре в статията
    1 -1
    17:31, 4 юли 2021
    Но махнете думата " пандемия " .Има епидемия. Да. Но думата пандемия е 100 процента измама.Ако има пандемия трябва да има милиони измрели българи. Което може и да се случи но от ваксините.
    • Хи
      Химената
      1 -1
      15:39, 6 юли 2021
      Още една малоумна празна селска тиква се е изказал ! Докато има прости селяни като тебе , Пандемията ще продължава да мори всички , но трябва на тези против ваксините да се забрани когато се опулят и не могат да дишат , да влизат в болница ! Сам да се лекуваш !
Последни новини