Кой кой е в предложението за правителство на ИТН

    Проф. Николай Радулов - номиниран за вицепремиер и министър на вътрешните работи

    Той е експерт по сигурността.

    Завършил е Академията на МВР и Академията на Министерството на отбраната "Г.С.Раковски".

    Той бе представен от лидера на "Има такъв народ" като човек, работил в сектора на сигурността над 33 години.

    Има и допълнителна квалификация в САЩ и Великобритания. Доктор е по философия и доктор по национална сигурност. Преподавател е по национална и международна сигурност. Автор е на множество публикации по темата.

    Говори 4 езика. На 65 години. 

    Ради Найденов - предложението за вицепремиер и министър на външните работи

    Найденов дипломат от кариерата. Завършил е Университета за национално и световно стопанство. Специализирал е в Германия, Франция и САЩ. Бил е извънреден посланик в Швейцария, Лихтенщайн и е ръководил посолството ни в Берн.

    Найденов е министър в служебното правителство на Огнян Герджиков от 2017 г.

    Ради Найденов е бил зам.-министър на отбраната в правителството на Симеон Сакскобургготски от 2001-2002 г. До 2005 г. е началник на кабинета на министър-председателя, който по онова време е Сакскобурггжотски. 

    Говори 4 езика и е на 58 години. 

    Наталия Митева - номинирана за министър на образованието

    Лидерът на "Има такъв народ" я представя като "завършила с отличие Колумбийския колеж в Южна Каролина", с магистратура по публични политики от Мерилендския университет в САЩ и допълнителни квалификации от Колумбийския университет и от бизнес департамента на Оксфордския университет.

    Митева е на 39 г. Говори 4 езика.

    Има 10-годишен опит в сферата на образованието и иновациите. Тя е мениджър образование и социално въздействие в „Телелинк Бизнес Сървисис“, а преди това близо 10 години е програмен директор на „Добро образование и работни умения“ във фондация „Америка за България“. 

    Член на комисията за иновации към Министерство на образованието и науката.

    Работи с Колумбийския университет в Ню Йорк в сферата на ефективните технологии за преподаване.

    Наталия Митева има магистърска степен по публични политики от Мерилендския университет в САЩ и е специализирала „Оценка на въздействието“ към отдела за оценка на Световната банка (International Program for Development Evaluation Training). Част е международната инвеститорска общност за социално въздействие към департамента по бизнес на Оксфордския университет (Oxford Impact Investing Programme).

    От думите на лидера на ИТН стана ясно, че се променя и профилът на министерството. Досегашното Министерство на образованието и науката да стане на "образованието, иновациите и науката" предлага той.

    Велислава Петрова - номинирана за министър на здравеопазването

    Велислава Петрова, имунолог с докторски степени по имунология и вирусология е номинацията на лидера на "Има такъв народ" Слави Трифонов за министър на здравеопазването. Петрова е старши мениджър в екипа по здравна политика в Глобалния алианс за ваксини и имунизации в Женева.

    Родена е в град Сандански. Завършва средното си образование в Националната природо-математическа гимназия „Акад. Л. Чакалов“, където получава златна диплома за пълно отличие. Висшето си образование продължава във Великобритания, където завършва бакалавър по "Микробиология с година в индустрията" в Университета в Бристол.

    Избрана е за първенец на випуска с най-висок успех и най-добър научен проект, фокусиран върху методите за секвениране на вирусни геноми. Велислава Петрова продължава докторската си степен в университета в Кеймбридж, където получава пълна стипендия от Сангер Институт, най-големият център за геномни изследвания в Европа.

    Печели стипендията на ректора на университета в Кеймбридж за млади лидери в сферата на устойчивото развитие и глобалното здраве и се присъединява към екип от научни експерти от Кеймбридж, с които разработват нови стратегии за бързо откриване на епидемични огнища в отдалечени региони в Африка. Те изграждат мобилни лаборатории, поддържани от слънчева енергия и провеждат мисия в Сиера Леоне по време на епидемия от жълта треска през 2019г.

    Велислава е работила като консултант към ООН и редица други международни организации в сферата на здравното законодателство и иновациите. Тя и водещ експерт в проект на Световната Банка, възложен от Министерството на вътрешните работи за оценка на риска от инфекциозни болести в България като част от Националната програма за намаляване на риска от бедствия (2021-2025г).

    По време на докторската си степен в Университета в Кеймбридж, тя патентова нов метод за генетичен анализ на имунната система, с който отрива как вирусът на морбили предизвиква имунна амнезия. Нейното откритие е включено в 100-ти най-влиятелни научни трудове за 2019 година и е отразено в редица международни медии (BBC, Financial Times, Forbes, Time Magazine).

    Велислава Петрова е работила като консултант за Коалицията за епидемична готовност и иновации в Осло върху стратегии за контрол на векторно-предавани инфекции. Като част от екипа по иновации в Агенцията на ООН за ХИВ/СПИН, тя работи върху здравни иновации свързани с дигитализация и изкуствен интелект.

    От края на 2020г. Велислава е старши мениджър в екипа по здравна политика в Глобалния Алианс за Ваксини и Имунизации, където работи по стратегии за инвестиция във ваксини за патогени с епидемичен потенциал.

    Участва в редица научни конференции в сферата на имунологията и прави TED презентация, фокусирана върху бъдещето на геномните изследвания и персонализираната медицина. През 2020г. тя е лектор на Софийския Фестивал на Науката, където тя изнася лекция за бъдещето на медицината и ролята на технологиите в нея.

    По време на стажа си в Сангер институт, Велислава Петрова работи над методи за секвениране на РНК вируси в ситуация на епидемична опасност. Тя е част от екипа анализирал еволюцията на МЕРС коронавирус, след епидемия в Саудитска Арабия през 2012г.

    Докторската степен на Велислава Петрова е фокусирана върху имунната генетика и характеризирането на имунния отговор при ваксини и инфекции. Тя разработва нов метод за сенквениране на имуноглобулиновите гени в Б имунните клетки, който впоследствиe патентова.

    Този метод е в основата на научното и откритие за механизмите на имунна амнезия предизвикани от морбили вирус, при хора, коiто не се ваксинират. След докторантурата си, Велислава Петрова използва подобна методология за изследване на имунния отговор при автоимунни заболявания, анализирайки индивидуални имунни клетки от пациенти с Болестта на Крьон и улсеративен колит.

    През 2021г. Велислава е избрана за финалист в конкурса „Най-изявените млади личности“ и представлява България в категорията "Иновации в Медицината" на световния финал в Южна Африка.

    Говори три езика и е на 31 години. 

    Ивайло Кожухаров - министър на туризма 

    Тий е човек от туристическия бизнес. Има над 17 години професионален опит в сферата на туризма.

    Минал е през различни нива на работа в бранша, бил е рецепционист в Албена, после се е издигнал до управител на хотел в комплекса. 

    Той е мениджър на българска хотелска верига, представи го Трифонов. Има повече от 10 години опит като мениджър в сферата на хотелиерството, притежава магистърски степени по „Икономика и организация в туризма“ и „Маркетинг“. Член е на УС на ВАНЕ и контролния съвет на Сдружение „Национален Борд по туризъм“. Основател на консултантската компания Hotel Experts BG. 

    Той става изпълнителен директор на българска хотелска верига с няколко хотела в страната и генерален мениджър на бизнес хотел в София, част от световен бранд. 

    Ивайло Кожухаров е живял и учил във Варна. Завършва езикова гимназия с немски и английски език, магистър е по „Икономика и организация на туризма“ от ИУ- Варна и магистър по „Маркетинг“ в УНСС. 

    Любомир Дацов - министър на икономиката

    Дацов е зам.-министър на финансите в кабинета на Симеон Сакскобургготски, в който вицепремиер бе номинираният сега за премиер Николай Василев. Като заместник на Милен Велчев Дацов отговаря за бюджетната политика и еврофондовете. Той е инициатор и координатор на въвеждането на програмното бюджетиране в България. Дацов е човекът, изработвал всички държавни бюджети на страната ни от 2001 г. до 2009 г., а между 1992 г. - откогато работи в  Министерството на финансите - до 2000 г. е част от екипа, който подготвя бюджетите на държавата.

    Дацов е роден на 2 май 1965 г. Завършил е УНСС. Има квалификации в областта на икономическата и макроикономическата политика и бюджетирането.

    Понастоящем е член на Фискалния съвет.

    Д-р Антония Валентинова - министър без портфейл по ромските въпроси

    Антония Валентинова е четвърто поколение интегрирани роми. Майка ѝ е инженер, записва я в училище без роми, за да получи адекватно образование. Мечтата на родителите ѝ е дъщеря им да учи в чужбина, но тя избира медицината.

    Приета е едновременно в три медицински университета – в София, Плевен и Варна, с много висок бал. Избира да учи в столицата.

    За подготовката си за изпитите Антония получава помощ от стипендиантската програма за студенти по медицина и лекари специализанти от ромски произход – инициатива на Проект „Ромско здравеопазване“ – Будапеща, Стипендиантска програма на „Ромски образователен фонд“ и Институт „Отворено общество“ с партньори Център Амалипе и Фондация „Промедия“.

    Проектът цели да подпомогне висшето образование на студенти от ромски произход, избрали специалностите медицина, фармацевтика, акушерство, рентгенология и рехабилитация, здравен мениджмънт.

    Антония завършва Медицинския университет в София с успех 5,25.

    Първоначално се насочва към неврологията, нейни ментор е проф. Ивайло Търнев, началникът на клиниката по нервни болести в УМБАЛ "Александровска", впоследствие решава да специализира анестезиология и интензивно лечение.

    Работи като лекар-ординатор в Спешна помощ и като специализант по анестезиология и интензивно лечение.

    През 2020 г. получава наградата "Млад лекар на 2020 г." за работата си в отделението по реанимация в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост.

    Говори 4 езика и е на 27 г.

    Лилия Иванова - министър на труда, социалната и демографска политика

    Лилия Иванова има дългогодишен управленски и експертен опит в публичния сектор. 

    Кариерата й в министерства започва по времето на Иван Костов. От 1998 г. досега заема последователно длъжностите началник-кабинет на министъра на културата, съветник в Министерския съвет, директор на дирекция в Министерството на държавната администрация и административната реформа, главен секретар в Министерството на земеделието и храните, в Министерството на здравеопазването и в Министерството на младежта и спорта. Ръководител или участник е в много проекти, финансирани по линия на DFID, PHARE, OП“АК“, ОПРР и др. 

    Била е началник-кабинетъ на министъра на икономиката Емил Караниколов в третото правителство на Бойко Борисов, сменена е след като минилата години министър стана Лъчезар Борисов. 

    Иванова е завършила Немска езикова гимназия в Добрич. Висшето си образование получава в Юридическия факултет на СУ "Кл. Охридски" и практикува след това като адвокат в областта на гражданското и търговското право. Има множество специализации в чужбина и у нас. 

    Била е член на Борда на директорите на Европейския институт по публична администрация, Маастрихт, Холандия като представител на Република България, автор е на публикации и на книгата „Обслужване „на едно гише“.

    Специализирала е „Банково право“ в Австрия, била е стажант-адвокат в Германия, преминава специализации по публично-частно партньорство и проектен мениджмънт в Ирландия, Испания и Великобритания. Обучавана е в ЕNA, Париж.

    Владее немски, английски и руски езици.

    Красимир Ненов - министър на енергетиката

    Красимир Ненов е икономист и финансист. Бакалавър по икономика от Университета в Арканзас, САЩ. Има магистърска степен по стопанско управление от Университета Корнел, Ню Йорк, един от университетите в Бръшляновата лига, както и магистърска степен по бизнес администрация от Университета в Льовен, Белгия. Бил е търговски мениджър и директор на енергийни компании в България и Русия, посочи Трифонов. В момента е изпълнителен директор на ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3" - приватизираната част от комплекса "Марица Изток".

    Говори 4 езика, на 52 години.

    Мария Бойчинова - финансов министър

    Мария Бойчинова е завършила с пълно отличие колежа "Васар" в Ню Йорк, учила е в Лондонското училище по икономически науки.

    Започва кариерата си на Уол Стрийт в компаниите J.P.Morgan и "Мерил Линч".

    Говори 3 езика и е на 34 години, разказа за нея Трифонов.

    Бойчинова е работила в „Експат“ - компанията, създадена от предложения от ИТН за премиер Николай Василев, става ясно от профила ѝ в професионалната мрежа ЛинкдИн (LinkedIn), съобщи БНР. От май миналата година Бойчинова работи в „Комерцбанк“ в столицата на Чехия Прага. 

    Пламен Абровски е предложението на Слави Трифонов за министър на земеделието, храните и горите.

    Той бе представен от лидера на "Има такъв народ" като магистър по право с над 17 г. юридически опит и експертиза в земеделското право, европейски процедури и политики.

    Абровски е бил дългосрочно изпратен от аграрното министерство като втори секретар в Постоянното представителство на България в Европейския съюз в Брюксел.

    Адвокат Пламен Абровски бе избран за депутат от 45-ото НС и кандидат за депутат в следващия парламент от "Има такъв народ", автор на стратегията им за сектора.

    Говори 3 езика и е на 41 години.  

    Теодора Генчовска - министър на отбраната

    Правилно ме разбрахте - Теодора Генчовска, жена за министър на отбраната. Така Слави Трифонов обяви кой ще е военен министър в проектокабинета на „Има такъв народ“. 

    Генчовска е експерт по отбрана и въоръжени сили. Възпитаник е на Военната академия и е преминала през редица допълнителни квалификации в Германия, Италия, Великобритания и САЩ.

    Професионалната ѝ кариера започва в генералния щаб на Българската армия. Последователно преминава през всички нива, достигайки до началник на Отдел НАТО и ЕС в министерството на отбраната. 

    Участвала е в български делегации на срещите на върха на НАТО в Турция, Уелс, Полша и Белгия. 

    Генчовска е част от администрацията на президента Румен Радев като главен експерт, става ясно от подадена от нея през 2018 г. декларация пред КПКОНПИ. В инициативата "Три морета", която се проведе преди дни, Генчовска фигурира като част от Координационно звено като "основно лице за контакти (POC), член на Българската група на шерпите". 

    Петър Илиев -  министър на правосъдието

    Предложеният за правосъден министър Петър Илиев е главен асистент в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Преподава "Конституционно право", "Организация на правозащитните институции" и "Правата на човека в юриспруденцията на българските съдилища".

    Доктор по право. Автор е на две книги и над 30 други научни публикации по различни юридически въпроси. 

    Специализирал е "Английско търговско право" и "Право на Европейския съюз" в Бъкингамския университет, Великобритания. Специализирал е и "Американско търговско право" в Ню Йорк, САЩ. Има и специализации по "Правораздаване", "Публична администрация" и "Международно право и международни отношения".

    Лауреат е на отличието "Адвокат на годината".

    Петър Илиев e основател и управляващ съдружник на Адвокатско дружество "Илиев и Партньoри". Бил е член на научно-изследователски проекти и екипи. Участвал е в научните колективи на редица научно-изследователски проекти по различни правни въпроси.

    Основател и председател на няколко бизнес организации - Канадско-българската търговска камара, Българската икономическа камара и Карибско-българския бизнес клуб. Бил е зам.-председател на Британско-българската търговска камара.

    Петър Илиев е почетен консул на Барбадос и ръководи Консулството на Барбадос в Република България. 

    Владее 3 езика и е на 43 г.

    Радостин Василев - министър на младежта и спорта

    Радостин Василев е завършил право в СУ "Св. Климент Охридски" и е адвокат от Софийската адвокатска колегия и управляващ партньор в адвокатското дружество „Радостин Василев“. Той има 13 години юридически стаж в гражданското, облигационното, търговското, трудовото право и изпълнителното производство.

    Лидерът на "Има такъв народ" отбеляза, че Василев осъществява процесуално представителство пред международни юрисдикции като ФИФА и УЕФА, при спорове и казуси във футбола, както и пред Международния спортен арбитражен съд в Лозана. 

    Радостин Василев беше избран за председател на парламентарната правна комисия в 45-ото НС, в което бе депутат от "Има такъв народ". 

    Във футболните среди името му се свързва с работата му в ЦСКА под ръководството на Александър Томов и "Титан". Тогава той заедно с благоевградчанина Кирил Калинков спасяват клуба от фалит. 

    Василев беше част и от екипа на Любослав Пенев при президентските избори за БФС през 2018 година.

    Радостин Василев е водач на листата на "Има такъв народ" в родния му Плевен. Говори 4 езика и е на 36 години.

    Станислава Армутлиева -  министър на културата

    Станислава (Саня) Армутлиева е български музикален продуцент. Нейната компания държи основните права на най-големите световни музикални лейбъли.

    По образование е актриса - завършва ВИТИЗ през 1993 г. - актьорско майсторство за драматичен театър в класа на професор Енчо Халачев и Снежина Танковска. През 1991 г. основава компанията „Вирджиния рекърдс“, която е партньор на „Полиграм“ в България. По-късно „Полиграм“ става част от музикалния концерн „Сийграм“, който е собственик и на „Юнивърсъл мюзик“. Така се създава музикална компания „Юнивърсъл мюзик груп“, а неин ексклузивен партньор за България е именно „Вирджиния Рекърдс“. От 2010 г. Вирджиния Рекърдс е лицензиант на Sony Music Entertainment за България и поема физическата и дигитална дистрибуция на каталога на компанията, неговия маркетинг и експлоатация на всички нива (излъчване, публично изпълнение, кабелно препредаване, синхронизации в реклами и филми). През годините Армутлиева е била упреквана много пъти в монопол над аудио съдържанието в електронните медии у нас.

    Тя е част от управителните съвети на ПРОФОН и и Българска асоциация на музикалните продуценти (БАМП), в ръководството е и на сдружението за авторски права Музикаутор чрез компанията си „Вирджиния Пъблишинг“ ЕООД.

    Михаела Лашова - министър на регионалното развитие и благоустройството

    Тя е финансист и мениджър. Има магистърска степен по "Финансов мениджмънт" от City University, Сиатъл и бакалавърска степен по "Финанси" от Университета на Илинойс, Чикаго. Заема ръководни позиции в престижни финансови компании. Посланик е на Кралската институция на оторизираните оценители за България, Северна Македония и Сърбия. Говори два езика. На 43 години.

    Христо Алексиев - министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията

    Христо Алексиев е магистър по "Икономика" и бакалавър по "Политология". Притежава и редица допълнителни квалификации Imperial College в Лондон, Оксфордския университет, APMG (Великобритания), Trend Consulting и Ten Steps в САЩ. Икономически експерт и консултант. Ръководил е успешната реализация на някои от най-големите инфраструктурни проекти в транспортния сектор. Бил е министър на транспорта в служебното правителството от 2017 г. Говори два езика. На 39 години.

    Пламен Абровски - министър на земеделието, храните и горите

    41-годишният Абровски е юрист, магистър по "Право" с над 17 години юридически опит. С експертиза в земеделското право, европейски процедури и политики. Дългосрочно командирован от МЗХГ като втори секретар в постоянното представителство на България към ЕС в Брюксел. Говори три езика.

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    Последни новини