Нинова обяви седемдневен срок за излъчване на премиер

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви седемдневен срок за излъчване на кандидат за премиер с третия последен мандат за съставяне на правителство в 46-ия парламент, който получи от президента Румен Радев.

В решение на Конституционния съд такъв срок не е обявен, но според лидера на БСП на разговорите с президента е уточнено, че до следващия петък (3 септември) трябва да бъде предложен кандидат за премиер на "Дондуков" 2. Той също има седем дни да предложи проектокабинет.

БСП кани на публични срещи трите партии на протеста - "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се.БГ! Ние идваме!", като засега готовност да участват в разговор са потвърдили само от третата формация. "Има такъв народ" и "Демократична България" твърдят, че няма да подкрепят проектокабинета на БСП.

Според Корнелия Нинова няма да се поставят условия и няма да се предлагат кандидати за премиер и министри, но разговорите могат да стъпят на декларацията от първите преговори. По думите й съгласие за актуализация на бюдежта за т.г. също може да е основа за бъдещо мнозинство. Тя не се е отказала и от идеята в прокетокабинета да има служебни министри.

Корнелия Нинова обяви, че след преговорите в четвъртък (2 септември) ще свика Националния съвет на БСП.

"Следва разум, мъдрост, спокойствие, отчитане на изпитанията, пред които сме изправени и полагане на максимални усилия за постигане на кабинет", обяви Корнелия Нинова. По думите й идват кризи, за които страната трябва да отговори адекватно и заради това трябва да има редовно правителство.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини