Най-опасният крокодил

Да, не бихте искали да си имате работа с него.

Най-големият и най-агресивният крокодил в света е гребенестият (или още соленоводният) крокодил: името му идва от външния му вид - заради изглеждащите като шипове/назъбени гребени образувания по гърба му. Заедно с това той е и най-голямото влечуго на земята. Някои екземпляри могат да достигнат до 7-8 метра на дължина и маса от цял тон!

Тези крокодили не са особено претенциозни относно плячката си – хранят се както с малки раци и костенурки, така и с доста едри животни като биволи, кенгурута, маймуни, елени, акули, делфини, врани и др. Често напада и хора - годишно много хора стават жертви на големите влечуги (по официални данни по 2000 души годишно, макар че повечето случаи остават нерегистрирани). Основната вина за нападенията на крокодилите над хора обаче всъщност е на самите хора, които непрекъснато стесняват територията на крокодилите и това води до зачестяване на срещите между хората и големите влечуги. 

При лов на сухоземни животни крокодилът със светкавична бързина се изстрелва от водата, сграбчва жертвата си със здравите си челюсти и я замъква във водата, където я удавя.

Гребенестият крокодил е разпространен от Източна Индия, през Южна Азия до Австралия.

Източник: Obekti

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини