Рашков: Съвсем скоро може да има реални обвинения за злоупотреби в енергетиката

МВР активно разследва множество сигнали за злоупотреби в енергетиката и съвсем скоро може да има реални обвинения. Това съобщи на брифинг след заседанието на Министерски съвет вътрешния министър Бойко Рашков.

Разследване се води срещу членове на бившето ръководство на държавната "Булгаргаз", но и на КЕВР.

"Продължаваме разследването и в най-скоро време ще ви информираме за новите обстоятелства. Може би остава впечатление в обществото, че тази тема е забравена - не, не е", увери Рашков. И добави - чрез злонамерени действия на някои хора и кръгове били отклонени десетки милиони и се стигнало до високите цени на природния газ от последните месеци.

"Булгаргаз" е държавна фирма, която е допринесла за настоящото положение на цените на газа, които се отразяват както на бизнеса, така и на обикновения потребител. Ние активно започнахме да изясняваме дали тези факти са причинени от международна конюнктура или са резултат от действия вътре в страната на определени заинтересовани лица, гледащи собствените си интереси. Стигнахме до извода, че не е случайно и поведението на КЕВР. В момента се извършват процесуално-следствени действия по отношение на експерти от тази комисия и се придобиват документи, които да се включат в образуваното досъдебно производство", добави МВР шефът.

В най-скоро време ще бъдат повдигнати обвинения, а съвсем скоро на едно конкретно лице, увери Рашков. Попитан дали това е бившият шеф на "Булгаргаз" Валентин Павлов, Рашков нито отрече, нито опроверга. "Приближавате се", лаконичен бе той.

На трето място, що се касае до ресор енергетика Рашков съобщи още, че се провежда разследване за умишленото занемаряване на ПАВЕЦ "Чаира", което е било в полза на определени странични икономически интереси.

"Извършва се проверка на един изключително важен за нашата страна обект, който е изграден, за да покрива пиковите часове на денонощието. Построен е преди 30-40 години от японска фирма, а в течение на няколко години назад бавно е бил унищожаван оглед на интереси на икономически субект от нашата страна. Имаме ориентация кой е този икономически субект, в чиято полза е правено това", обясни Рашков. И влезе в конкретика - преди години е извършван ремонт на обекта, но не от строителя му от Япония, а от "гаражни фирми", което довело до "огромни материални вреди".

МВР активно действа и по казуса с детската болница. "Там са отделени 10 милиона лева за построяването й, за които ние нямаме никакви данни къде са отишли и как са изразходвани."

Ударно продължавало и разследването за строителството на АМ "Хемус".

Остри критики по отношение на бившето ръководство на "Булгаргаз" отправи и премиерът Кирил Петков, като по този начин индиректно отговори и на критиката, изречена вчера от държавния глава Румен Радев. "Ние сме абсолютно сигурни, че смяната на борда бе наложителна и заставаме зад тезата, че ако си бяха свършили работата както трябва, нямаше цената да скочи толкова". Министър председателят увери още - нямало да се размине единствено с уволнение, а ще се търси реална отговорност.

Източник: news.bg

Коментари в сайта (4)

  • 1
    14
    1488
    6 -3
    14:36, 2 фев 2022
    Съвсем скоро дано има реални оставки от смешния ви кабинет!
  • 2
    !?
    !?
    5 -2
    15:03, 2 фев 2022
    Рашков: Съвсем скоро "може" да има "реални" обвинения за злоупотреби в енергетиката! А кога ще има осъдени и лежащи в затвора за злоупотребите в енергетиката?
    • Га
      Гарванова
      1 -1
      16:55, 2 фев 2022
      Гарван гарвана око не вади !
  • 3
    Но
    ноком
    1 -3
    19:38, 2 фев 2022
    Машал.а на извисилото снага МВР начело с БотаРашков.
    Ама, стига с тези прокуратура и съд! Всичко да става само с дозволението на всесилния БоРа - локация на врага, полева присъда и отстрел.Т.е. и затворите тоже трябва да се наблюдават от същото баскервилско канарче.В същия ред от правилни мисли, армейците,останали след като изпратим къде Крим начело с Трабантюга СолПАС по-голяма част от тях,то и останалите да влеем в МВР-редиците.Четири в едно,а на комшийски-дьорт бир арада.
    От един народ-една партия,към една държава-една институция МВР-БоРа.
    Станте да посрещнете новият ред на милиционерската мимикрия!
Последни новини