Toyota готви електромобили с ръчни скорости

Електромобилите стават все по-масови и със сигурност това е тенденция, която ще се запази в бъдеще. Изборът ни на кола на ток, а не с двигател с вътрешно горене, става все по-труден с всяка изминала година, защото производителите непрекъснато ни изкушават с нови модели и примамливи екстри.

Разбира се, не всички са фенове на електромобилите и също имат своите доводи. На някои им липсва ревът на двигателя, а на други - възможността да превключват скоростите ръчно. Е, и за последните скоро може да има решение и то вероятно ще дойде от Toyota.

Тъй като в бъдеще хибридите и електромобилите ще бъдат все по-голяма част от автопарка, механичната скоростна кутия изглежда ще остане в миналото. А от компанията ще се погрижат да осигурят удоволствието от шофирането на всички, на които ще им липсва класическият скоростен лост.

Японският автомобилен производител, който бе един от първите, представили хибридни модели на пазара, е подал документи за патентоване на фалшива скоростна кутия, фалшив педал на съединителя и интелигентен софтуер, който да контролира въртящия момент от електромотора, за да бъде задвижването като на традиционен бензинов автомобил. 

Технически погледнато, електромобилът пак ще си е с едноскоростна трансмисия, но тази иновативна система ще направи шофьорското изживяване идентично с това при колите с двигател, ограничавайки мощността, която електромоторът произвежда, а от там и скоростта, в зависимост от избраната "предавка".

Така например на първа предавка системата гарантира по-голям въртящ момент, но ниска максимална скорост. На шеста максималната скорост ще е доста по-висока, но ускорението ще е по-бавно. За допълнителен реализъм педалът на съединителя ще може да се регулира, предава Autoexpress.

Важно е да се отбележи, че тази иновативна технология няма да направи електромобилите на Toyota по-бързи и по-добри. Дори обратното - най-вероятно те ще станат по-бавни, защото мощността на електромотора ще бъде насочена изцяло в полза на водача и неговото удоволствие. Но, както се казва, пълно щастие няма.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини