Над 152 хиляди лева санкции наложи Инспекцията по труда за миналата година

Основно контролната дейност на Дирекция „Инспекция по труда“ със седалище Смолян през изминалата година беше насочена към работодателите, извършващи строителни и монтажни работи, предприятията с рискови производства и дейности, въвеждане на противоепидемичните мерки срещу разпространението на коронавирус, на предприятия, които командироват работници и служители в рамките на предоставяне на услуги в държави – членки на ЕС, кампанийни проверки на хотели и ресторанти на зимните курорти, в т.ч. и по отношение достъпа на чужденци – граждани на трети страни, до пазара на труда у нас.
През 2021 г. "Инспекция по труда" - Смолян е извършила 865 проверки, при които е констатирала общо 3557 нарушения, в т.ч. 7 неизпълнени предписания. Най-много нарушения са установени по осигуряването на здравословните и безопасни условия на труд, които са 1943. За всяко нарушение се предприемат мерки за отстраняването му и това безспорно води до подобряване на условията на труд в предприятията и на организацията по осигуряване на безопасност и здраве при работа. Резултатите от контролната дейност през отчетната година на дирекцията показват, че от проверените 514 предприятия /с повече от 1 нает/ в почти 88% от тях има органи по здраве и безопасност при работа. Разработена оценка на риска и е утвърдена програма за ограничаване и/или минимизиране на риска има в над 96% от предприятията.
Най-характерните нарушения по организацията на дейността за осигуряване на здраве и безопасност при работа, констатирани при контрола през 2021 г., са: не се определят писмено видовете обучения и инструктажи и не е изработена програма за провеждането на обучението и/или инструктажа; не се провежда обучение по безопасност и здраве при работа на лицата, които провеждат инструктажите и на длъжностните лица, които ръководят и управляват трудовия процес; липсват данни за проведени инструктажи; липсват писмени инструкции за използване на работното оборудване и не се предоставя на работещите необходимата информация за рисковете за здравето и безопасността им. Недопускането на тези нарушения е в основата на по-ефективната организация на дейността по осигуряване на здраве и безопасност при работа от една страна в предприятията, от една страна. От друга, гарантира по-добра информираност на работещите по отношение на рисковете в предприятието, въведените мерките за минимизирането им и техните права и задължения, свързани с изпълнението им. Все фактори, които са в основата на превенцията на трудовия травматизъм и опазването на живота и здравето на работещите.
Установените нарушения по трудовите правоотношения са почти 1600 и 1/3 от тях са по заплащането на труда. През предходната година от установените 86 921 лева забавени трудови възнаграждения и обезщетения в 22 предприятия след намесата на Инспекцията по труда са изплатени 80% от тях – 69 600 лв.
През 2021 г. са установени общо 53 случая на лица без сключен трудов договор или допуснати до работа преди регистриране на трудовия договор в НАП. И през 2021 г. отрасъл строителство остава най-рисков по отношение работата без писмени трудови договори. Дирекция „Инспекция по труда“ Смолян напомня на работниците, че когато се съгласяват да работят без трудов договор, те губят социални и осигурителни права. Работодателите, допуснали до работните им места работници и служители без сключен и регистриран в НАП писмен трудов договор, се санкционират с минимум 1500 лв. и подлежат на отстраняване от участие в обществени поръчки за срок от 3 години.
За 2021 г. са съставени 171 акта за установени административни нарушения на работодатели и са издадени 171 бр. наказателни постановления. Влезлите в сила са 167 бр. с обща сума на наложените имуществени санкции в размер на 152 400 лв.
От извършената контролна дейност през предходната година се установи, че независимо от въведената противоепидемична обстановка в страната през 2021 г., строително-монтажни дейности на територията на област Смолян се извършваха целогодишно и то в немалък обем. Извънредната епидемична обстановка в страната обаче сериозно повлия на зимен сезон 2021 г., който беше много кратък, работещите търговски обекти малко на брой.
През 2022 г. основните приоритети на Инспекцията по труда ще бъдат: осигуряването на здраве и безопасност при работа и законосъобразното възникване и осъществяване на трудови правоотношения при извършване на строителни и монтажни работи, както и на работодатели от икономически дейности растениевъдство и животновъдство, спазване на противоепидемичните мерки и периодичен контрол на рисковите производства и дейности.
През първите три месеца на настоящата година Дирекцията извършва засилено инспектиране на търговските обекти в зимните курорти Пампорово и Чепеларе. Основни акценти на контрола са спазване на изискванията по възникване и осъществяване на
трудовите правоотношения, на работното време и почивките, по заплащането на труда, по осигуряване на минималните изисквания за здраве и безопасност при работа, както и дали са въведени противоепидемични мерки.
За повишаване информираността на работодатели и работещи относно техните права и задължения при възникването и изпълнението на трудовите правоотношения Инспекцията по труда разработи информационни материали с основни акценти от трудовото законодателство по различни теми. Ръководствата и видеата са публикувани на сайта на Агенцията.

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини