Украйна въвежда извънредно положение, реши СНСО

Съветът за национална сигурност и отбрана на Украйна е подкрепил въвеждането на извънредно положение, като решението трябва да бъде прието от Върховната Рада. Това каза секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана Алексий Данилов на брифинг.

Данилов отбеляза, че ограниченията поради извънредното положение може да са различни в различните региони. Регионални комисии, които ще включват представители на всички държавни и местни власти, ще решават за приемането на едни или други мерки, "в зависимост от това колко е целесъобразно да се извършват определени неща, които са предписани в съответствие с нашето законодателство относно правния режим на извънредното положение". 

"Това ще бъде засилване на опазването на обществения ред и съоръженията, които осигуряват жизнената дейност на населението и националната икономика. Това може да е ограничаване на определен трафик. Това може да са допълнителни проверки. Това може да бъде проверка на определени документи от физически лица“. 

В случай на инвазия на Руската федерация в Украйна незабавно ще бъде въведен режим на военно положение, отбеляза Данилов.

Междувременно граничната служба съобщи на страницата си във Фейсбук, че Украйна въвежда допълнителни ограничения за режима в териториите, граничещи с Русия, Беларус, Донбас и край морския бряг.

Сред ограниченията са придвижването нощно време на границата, излизането на всякакви плавателни съдове от базовите точки, движението (с изключение на военни, охранителни структури, селскостопанска техника) по пътища, които не са в пътния регистър и водят до държавната граница.

Въведените мерки се отнасят до престоя на чужденци в граничните райони, използването на радиостанции и безпилотни смъртоносни устройства и движение по крайбрежието.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини