Цифрови мравки тършуват за вируси

Уникален начин за борба с компютърни вируси разработиха американски учени. За целта те са взаимствали идея от света на мравките, съобщи net-security.org, цитиран от technews.bg.

Макар и отделното насекомо да е примитивно, колониите от мравки следват разумно поведение. Животът им е организиран по прости правила на взаимодействие на ниско ниво, чрез химичните вещества феромони.

По специални следи, оставяни по земята, мравката може да намери пътя към семейството. Чрез тях може да се сигнализира и за опасност, съответно за бягство или агресия. С времето феромоните се изпаряват, което се явява отрицателна обратна връзка.

Подобен принцип е залегнал и в системата за сигурност на учените от Тихоокеанската северо-западна национална лаборатория (PNNL). Специални микропрограми, или т.нар. цифрови мравки, извършват постоянно мониторинг на компютърната мрежа, за да открият подозрителна активност - например, повишено натоварване на хардуерните ресурси или увеличаване на трафика.

При такива случаи цифровите мравки оставят "следи" за привличане на вниманието на "помощниците". Натрупване на цифрови насекоми в един или друг участък на системата е ясен сигнал за опасност.

Учените планират да създадат около 3 хиляди микропрограми за оперативно идентифициране на различни типове зловреден код.

Източник: technews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини