Mr. Big доказаха със зъби, хармоники и бормашини, че шоуто може да продължи

Дори и пред по-малко от 1000 човека Mr. Big успяха да докажат и на българската публика, че Reunion tour 2009 не е просто трик за нови печалби на гърба на стара слава, а истински празник за феновете на рок бандата.

Точно 20 години след създаването на групата и след драматичните раздели, чиито поводи самите музиканти вече не помнят, Mr. Big стъпиха на българската сцена в оригиналния си състав – Eрик Мартин (Eric Martin) – вокали, Пат Торпи (Pat Torpey) – барабани, Били Шийън (Billy Sheehan) – бас и легендарният Пол Гилбърт (Paul Gilbert) – китара.

Шоуто в зала "Универсиада” започна в 20:15 часа без подгряваща група (кой би твърдял, че Mr.Big има нужда от такава?!) и не обещаваше никаквa помпозност – сцена, черна завеса зад нея, инструменти. Без каквито и да било мултимедийни ефекти четиримата музиканти се появиха на сцената сякаш идвайки от една друга ера, в която музиката сама по себе си бе напълно достатъчна.

Феновете на Mr.Big не се различаваха с нищо от типичните за рок концерт фенове - хора на средна възраст, връщащи спомени чрез музиката на групата и снимащи с телефоните си тийнейджъри, за които "Mr. Big на живо” е рутинно набавяне на бъдещи спомени.

След първите няколко парчета Mr. Big недвусмислено доказаха, че уникалността на това турне и този концерт е естествено продължение на онова, което фенове и критици отдавна нарекоха простичко "бандата на супермузикантите”. Всеки един от тях имаше своето соло, в което прибавяйки доза атрактивност чрез палки, пера, хармоника, зъби и бормашина, успя да превърне в екзалтиран и най-разсеяния фен.

След самостоятелния пърформанс на барабаниста вече беше ясно – концертът на Mr. Big е ни повече, ни по-малко автентичен рок концерт – сцена, виртуозни музиканти на нея и единственото нещо, на което те разчитаха, за да настроят сетивата си в един тон с тези на публиката, беше музиката.

"Вече не помним защо се скарахме и разделихме преди години”, казаха музикантите преди началото на турнето. И добавиха: "Просто в един момент се събрахме, изпушихме един джоинт, посвирихме и разбрахме, че остарявайки можем да забравим всичко останало, но не и хубавата музика, която сме създали. Това ни събра отново".

Не само това изказване, но и всяко едно парче на сцената на зала "Универсиада” доказа категорично, че събирането на група от 80-те години на миналия век днес може да се случи не само с цел "обиране на стари лаври”, а истинско споделяне на удоволствието от музиката.

Всичко, което фен на Mr. Big (или просто фен на "радиофоничните хитове”, чиито имена не знае) можеше да поиска, музикантите изсвириха на живо. А Пол Гилбърт - един от най-техничните китаристи в света - подари на публиката не едно, а няколко наистина впечатляващи соло изпълнения.

"Безмълвен съм! Усещането да пеем заедно с вас е нещото, което ни събра отново заедно. Let`s keep on rock`n`roll!", с непристорено задоволство каза Ерик Мартин малко преди първия бис на групата. То be with you и Colorado Bulldog бяха парчетата, които трябваше да завършат концерта на Mr.Big в България. Екзалтираната публика обаче си издейства и още една песен с подобаващи викове и писъци.

Това, което отличаваше шоуто на "супермузикантите” от всеки друг концерт, бе искреното удоволствие, с което бандата свиреше на сцената.

Да чуеш Mr. Big на живо е едно от онези усещания, за които те е яд, че се случват толкова късно - почти на "финалната права” на концертната кариера на групата, но и за които си даваш сметка, че може никога повече да не се повторят. Затова и никой в публиката не си губеше времето, а изживяваше концерта като за последно.

Не би било уместно да сравняваме шоуто на Mr. Big с който и да е друг концерт на световноизвестна банда у нас. Това би породило козметични забележки, които, когато става въпрос за рокендрол, са абсолютно без значение, а дори и в някаква степен смешни.

Важното на 1 октомври 2009 г. в зала "Универсиада” беше, че музиката, създадена от сърце и душа, е не само убедително добра, но и може да завладее публиката по начин, който "звездите” на музикалната индустрия днес не биха могли да постигнат, дори използвайки най-хитрите прийоми на шоубизнеса. Кратко и ясно!

Източник: avtora.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини