Тагарев: Българските моряци са спасени сега, защото е решило ръководството в Кремъл

Евакуацията на българския екипаж на кораба "Царевна" е била възможна едва на 50-ия ден от войната в Украйна, “защото сега е решило ръководството в Кремъл”. Това обясни пред бТВ военният експерт и бивш служебен министър на отбраната Тодор Тагарев.

“Няколко седмици преди да започне войната руският флот с кораби от Черноморския, Балтийския, Северния и Тихоокеанския флот на Руската федерация на практика блокираха цялото украинско крайбрежие - и черноморско, и в Азовско море, с което има пълен контрол над Черно море с изключение на териториалните води на страните членки на НАТО. Именно Русия е тази страна в конфликта, която не разрешава на търговските кораби да напуснат украинските пристанища”, обясни ситуацията в Черно Море Тагарев. 

Той предположи, че е била постигната някаква договореност, вероятно с участието на българските власти, за да бъдат евакуирани нашите моряци.

“Няма как те да бъдат изтеглени без съгласието на руската страна”, беше категоричен Тагарев.

След спасителната операция на екипажа на кораба “Царевна”, 14 българи и един украински гражданин вече са извън пристанището на Мариупол и се намират в Донецк. Това е "столицата" на така наречената Донецка Народна Република, украинска територия контролирана от Русия от 2014 година. Те откъдето ще отпътуват за България, вероятно през Русия. Останалите от екипажа - трима българи, двама украинци и капитанът на кораба, са останали на борда по свое желание.

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    По
    Порчо
    12 -7
    11:35, 14 апр 2022
    Чакай бе чичка! Ма нали русняците, като видят нерусняк първо го изнасилват, след това одират жив и накрая му резват кратуната и затварят в черен чувал? А тези наши момчета нямат драскотина по себе си и дори могат да говорят по Скайп.
    Не чувстваш ли колко си лек, като "рядко щастие" на бурен вятър!
  • 2
    Та
    Тагарев
    15 -5
    11:43, 14 апр 2022
    Тагарев, ти си прос.ак и такъв ще си останеш ! От хкакво не си доволен, моряците са освободени от руснаците или искаше да бъдат освободени от укрите , които избиват собствения си народ. Неблагодарник си , мръсни.о.
    • 44
      4444
      7 0
      16:40, 14 апр 2022
      Този как му опъват конците - не е истина. Добре, че не успяха да го наложат за Министър на отбраната, че до сега да беше обявил война на РФ. Не съм срещал човек, който да излъчва толкова много омраза. Ама явно група руснаци са го "ощастливили" преди години!
  • 3
    Не
    Неблагодарници
    11 -2
    12:44, 14 апр 2022
    Неблагодарници ! Същите като президента трим.рец и киро проста.а ! Къде са да "благодарят" на техния приятел Зеленски който ги задържа с месеци , а руснаците ги освободиха веднага след превземането на порта. Лъжци , крадци и неблагодарници ни управляват.
Последни новини