Ройтерс: Всички страни от ЕС са се съгласили, че няма да плащат за вноса на руски газ в рубли

Всички страни от ЕС са се съгласили, че няма да плащат на Русия пряко в рубли за газовия си внос, посочи високопоставен представител на Брюксел, цитиран от Ройтерс. Очаква се срокът за следващите плащания да бъде 20 май, допълни той.

„Това което знаем е, и по тази формула има съгласие сред всички страни членки, че никой не се готви да плаща“ в рубли, посочи представител на европейските институции на брифинг. Той допълни, че Европейската комисия не е правила преглед колко купувачи са открили сметки за плащане на газови доставки в „Газпромбанк“.    

Информацията ни е, че Полша и България са се придържали към оригиналната форма на плащанията за газови доставки към Русия, каза представителят на ЕС.

Дори само фактът на откриване на банкова сметка в рубли в руската „Газпромбанк“ може да е нарушение на санкциите на ЕС срещу Русия. Засега обаче Брюксел няма индикации дали някоя европейска газова компания е постъпила по този начин, заяви той.

По думите му „на пръв поглед“ откриването на банкова сметка в рубли от вносители на газ изглежда е нарушение на санкциите. Според него Европейската комисия засега не е получила формални сигнали, че европейски компании са открили сметки в рубли за плащане на газовите доставки в „Газпромбанк“.

 

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    Фб
    ФБ
    8 -8
    16:23, 28 апр 2022
    Полша и Австрия платиха вече в рубли, стига вече сте лъгали.
    • Бф
      БФ
      9 -1
      16:30, 28 апр 2022
      Точно Полша да плати в рубли, дълбоко се съмнявам. Дай линк към някоя сериозна новинарска агенция, да разберем, откъде ти е сигурната информация и кой лъже.
  • 2
    Ha
    Haha
    2 -3
    21:21, 28 апр 2022
    Австрия платиха вече както и Унгария , един от германските оператори също ще плаща …
  • 3
    12
    123
    6 -3
    22:24, 28 апр 2022
    Какъв е проблема в какви пари ще плащаме стоката която получаваме? Плаща се в каквото иска продавача.Цената си е една и съща. Но Киро простото прави каквото каже майка му-Мустафата.Ще купуваме втечен руски газ от сина на Байдън на четворна цена но... демократичен.И ще затриеме България.Долни продажни пендели са Кирчо и Кокорчо. Хареса ми идеята да увиснат на коня пред парламента.
  • 4
    32
    321
    1 0
    09:07, 29 апр 2022
    Обърнете внимание на думичката -пряко в първото изречение.Прочетете и начина на плащане поискан от Русия и ще разберете какво значи пропаганда.
Последни новини