Оръжейните заводи Арсенал Казанлък търсят близо 300 работници

Казанлъшкият оръжеен завод Арсенал е започнал мащабна кампания за набиране на работници на фона на войната в Украйна и доставките на български муниции за Киев, което неясно защо все още се отрича от ресорния вицепремиер Корнелия Нинова. На сайта на най-големия работодател на територията на Старозагорска област са обявни свободни позиции за близо 300 работника.

През януари тази година работниците бяха пуснати в принудителна отпуска заради липса на поръчки. Офицално, от завода обясниха временното затваряне с „комплексни причини“ - увеличените цени на консумативи, горива и енергия и надигащата се вълна от Омикрон.

Арсенал АД, произвежда голяма гама от оръжия - от зенитни установки, миномети, гранатомети до картечници и автомати на базата на „Калашников“. В руските телеграм канали има не малко снимки на боеприпаси, произведени в Арсенал и България, който са останали на мястото на изоставени украински позиции. Арсенал произвежда и богат набор боеприпаси за съветските оръжия, които все още са основното въоръжение в украинската армия - патрони, минометни и артилерийски снаряди, заряди за РПГ и подцевни гранатомети и т.н. Такива боеприпаси се оказаха дефицитни на световния пазар, тъй като страните от бившия Варшавски договор преминават на стандартни за НАТО боеприпаси.

Позициите за които се търсят хора започват от инженери в производството и технолози, минават през фрезисти и бояджии, монтажници за боеприпаси и експлозивни вещества, оператори на машини и завършва с огняри и копачи на канали, за което не се изисва образование.

От 1 април всички заплати в завода бяха увеличени с 60 лв, както и сумата давана под формата на ваучери за храна, а за Великден работниците получиха по 200 лв. във ваучери.

Миналата седмица две жени пострадаха при инцидент в цех на завода, като едната жена получи рани с опасност на живота. Злополуката е станала в цех 130 на завод 4 на „Арсенал“ АД в Мъглиж. По първоначални данни в цеха се е извършвало пресоване на капсулвъзпламенители и при изваждането им от пресата на работната маса се е получило кратко възпламеняване, което е нанесло травмите на пострадалите.

 

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини