След Краси Аврамов нов регламент за Евровизия

БНТ официално призна, че е сбъркала с избора на Краси Аврамов за миналата Евровизия и от раз смени регламента на конкурса. Така се надява да няма сърдити, а изборът на българска песен да е възможно най-прозрачен.

51 авторитетни специалисти, медии и институции ще дадат в запечатан плик името на изпълнителя, дуета или групата, които според тях трябва да ни представят на конкурса. Пликовете ще бъдат отворени в ефира на БНТ другата неделя от 11 ч. Избраният ще научи за гласуваното доверие заедно със зрителите.

Държавната телевизия ще продуцира 5 песни за победителя, от които зрителите ще посочат най-добрата с SMS-и. Тя ще ни представя на песенния финал на 29 май в Осло.

Няма перфектен регламент, всяка страна сама решава как да избере песента си, каза Любен Кънчев, главен редактор на “Музика и забава” в БНТ. От Европейския съюз за радиоразпръскване (ЕBU) не дават рецепта. Условията са единствено песента да не е публично разпространявана до 1 октомври, да е на живо, да е до 3 минути и на сцената да има максимум 6 човека.

Сред тези, които ще посочат изпълнител, са композиторите Александър Бръзицов, Александър Кипров, Ангел Заберски-син, Митко Щерев, Найден Андреев, Тончо Русев, поетите Александър Петров, Живко Колев, Иван Тенев, Маргарита Петкова, музиканти от ранга на Васил Пармаков, проф. Дора Христова, Иван Лечев, Христо Йоцов и др.

Пет медии също са с право на глас - “24 часа”, “Труд”, Дарик радио, БГ радио, БНР и БТА. Мнение ще дават съюзите на артистите, на композиторите, на музикалните дейци, музикалните училища от Широка лъка и София и Музикалната академия.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини