Необходими са нови предсрочни избори, заяви Карадайъ пред президента

За да бъде променена формулата, по която се конструират процесите в политическия терен, са нужни нови предсрочни избори. Нужна е нова основа, за да има нова къща. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ по време на политическите консултации при президента Румен Радев днес, на които политическите формации обсъждат възможността за съставяне на кабинет в рамките на настоящия парламент с третия проучвателен мандат. 

„Намираме се в политическа криза, освен всички други кризи – икономическа, социална, здравна и енергийна“, отбеляза Карадайъ в началото на разговорите и посочи, че в кризисни ситуации ДПС винаги е заемало отговорна позиция. 

„Още април месец заявихме, че формулата за съставяне на мнозинство в Народното събрание и сегашната власт, която е в оставка, е грешна. Политическата логика диктува, че тази власт, основана на омразата, противопоставянето, разделението и реваншизма, няма как да издържи и ще падне рано или късно“, каза Мустафа Карадайъ. 

„Докато се стигне до предсрочните избори, много е важно какво има да се прави. Нашата отговорност ние си я носим и ние не бягаме от нея. Предсрочни избори ще има – да, но въпросът е кога, както и какво правим до предсрочните избори. Много е важно тези въпроси да бъдат много сериозно и отговорно обсъдени“, допълни още той. 

Държавният глава Румен Радев отбеляза, че на разговорите очаква да чуе може ли, според ДПС, в настоящия момент на дълбока криза страната да си позволи да остане без работещ парламент, как виждат тяхната роля в процеса, както и тяхната рецепта за постигане на диалог и консенсус. Радев отбеляза, че ДПС е партия с дългогодишен опит в парламентаризма и управлението на страната, което предполага отговорност към българските граждани. 

Държавният глава Румен Радев вече проведе политически консултации с „Продължаваме Промяната“ и ГЕРБ-СДС, а след ДПС президентът ще приеме на „Дондуков“ 2 последователно представителите „БСП за България“, „Има такъв народ", „Демократична България“ и „Възраждане“.

След неуспешните два проучвателни мандата, връчени на "Продължаваме Промяната" и ГЕРБ-СДС, решение на президента Румен Радев е на коя парламентарно представена формация да връчи третия и последен мандат. 

Източник: БТА

Коментари в сайта (1)

  • 1
    !
    !
    1 -1
    13:33, 15 юли 2022
    Колко по скоро толкова по добре!
Последни новини