Милиони компютри заразени с фалшиви антивируси

Изследване на Symantec показва, че само на територията на САЩ десетки милиони компютри могат да съдържат фалшиви антивирусни програми.

Разпространението на лъжливите антивируси е един от най-популярните методи за измама на потребителите в Интернет. Предложения за инсталиране на такива програми могат да дойдат от сайтове, контролирани от хакери, както и от електронни писма. По правило, при посещение на страница с фалшив антивирусен софтуер, на потенциалната жертва се съобщава, че компютърът й е заразен и за целта се препоръчва да си свали „средство за защита“.

 

Попаднал в компютъра, фалшивият антивирус привидно изпълнява сканиране на системата и след това съобщава за уж намерени вируси (каквито на практика няма). За да бъдат премахнати, потребителят трябва да си закупи платената версия на продукта. Цената на лъжливия антивирус варира между $30 и $100. Често такива програми са снабдени и с функционалност на шпиони и могат да събират конфиденциална информация за собственика на компютъра – номера на кредитни карти, пароли за платежни системи и т.н.

По оценка на Symantec, в Интернет се разпространяват над 250 разновидности на опасните програми, маскирани като средство за защита. Най-разпространените от тях са SpywareGuard 2008, AntiVirus 2008, AntiVirus 2009, SpywareSecure и XP AntiVirus.

Symantec отбелязва, че недобросъвестни собственици на сайтове, рекламиращи фалшивите средства за защита на компютъра, получават от всяко свалено копие на тези продукти от 1 до 55 цента. За една година само в САЩ са свалени 43 милиона копия лъжливи антивируси. По този начин, доходите само на посредниците могат да достигнат от $430 000 до $23,7 млн.

Източник: technews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини