Възпоменателна вечер за Величка Пачеджиева се състоя в Смолян

    Признателност към заслугите на Величка Пачеджиева - една успяла родопчанка, събра в Споделеното женско пространство на Клуб на жените "Родопчанка" нейни роднини, приятели, колеги, ученици, комшии и представители от институции. Думите не достигаха, за да се опишат нейните заслуги за развитието на Смолян и Родопите. Толкова мили спомени, толкова запомнящи се истории, такъв изблик на възхищение от нейните качества – рядко се случват в днешно време. Справедливост, решителност, амбициозност - това са думи, които писателя Георги Гривнев каза, че й прилягат.
    Имаше и сълзи – от хубавите споделени спомени, от радост, от удовлетворение, от тъга. Научихме за Самуил Каварджиев - неин признателен ученик, работещ в Чикаго, който има статии за любимата си учителка и казва: „Аз винаги съм се възхищавал от нейната човешка доброта, от нейната всеотдайност към обществото и нейния математически ум и професионализъм. В живота й господстват християнските добродетели.“
    Нейна близка приятелка Златка Рашева сподели спомени и призова: „Трябва да се говори за достойните хора - такива, като Величка Пачеджиева!“
    Росица Белидерова - съседка и майка на нейна ученичка си спомня разговорите на кварталната пейка, впечатлена от това, колко земен човек е била Величка Пачеджиева и какви трайни спомени е оставила.
    Васка Зидарова нейна сестра сподели, че е щастлива да има такава сестра – Величка Пачеджиева е кръстена на баба си Велика от Писаница, която е била ятак на много партизани от региона и е наследила нейния бунтовен и закрилнически характер.
    През цялото време на екран оживяваха спомените чрез прожектирани снимки от живото на именитата родопчанка, които будеха вълнение и възхищение.
    Милка Матушева - Директор на Държавен архив Смолян призова да бъдат предадени нейни ценни документи, за да бъдат съхранени за поколенията.
    Спомени през сълзи споделиха внука й Сава и дъщеря й Теодора, които учредяват в нейна памет стипендия на ученик, показващ висок успех по математика. „Дано тоя ученик върви по нейния път, но със свои стъпки. И ако отиде по-далеч, това да бъде нейната небесна награда“. Така се е случило с Атанас Василев-първият носител на тази стипендия.
    Коментарите не стихваха, всеки искаше да каже своите думи на преклонение и възхита от личността на Величка Пачеджиева. Разговорите продължиха до късно, а участниците в срещата усещаха нейния дух да витае сред нас с удовлетворение.
     

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини