Могат ли слънчевите петна да повлияят на времето на Земята

    Слънцето има голямо влияние върху Земята - то осигурява светлината и енергията, които са жизненоважни за живота на нашата планета, и драматично оформя климата на Земята. Но активността на Слънцето не винаги е постоянна и области на Слънцето могат да се охладят или дори да изригнат драматично. Могат ли слънчевите петна, които се появяват на повърхността на нашата звезда, да повлияят на времето тук на Земята? И как?

    Оказва се, че отделните слънчеви петна сами по себе си не влияят на времето, но промените в слънчевата активност, които те съпътстват, могат да повлияят на температурата, вятъра и времето на планетата ни, пише Live Science.

    КАКВО СА СЛЪНЧЕВИТЕ ПЕТНА?

    Слънчевите петна са по-тъмни области на слънчевата повърхност, които се появяват и изчезват с времето. Понякога има няколко слънчеви петна на Слънцето и те дори могат да се появят на рояци. Друг път Слънцето няма петна. Слънчевите петна се образуват, когато интензивната магнитна активност на повърхността на Слънцето разкрие по-хладни слоеве на звездата. Въпреки това, тези по-хладни петна се появяват само в големи количества, когато Слънцето е особено активно. Така че макар конкретно тъмно петно ​​може да излъчва по-малко енергия от останалата част от Слънцето, повишената активност на Слънцето като цяло изпраща малко повече енергия към Земята.

    КАК СЛЪНЧЕВИТЕ ПЕТНА ВЛИЯЯТ НА ЗЕМЯТА?

    Няма пряка връзка между появата на едно слънчево петно ​​и краткотрайното спадане на температурата на Земята. "То ще намали количеството светлина, удрящо Земята, с около 0,1%", казва Грег Коп, старши научен сътрудник в лабораторията за атмосферна и космическа физика на Университета на Колорадо. "На енергийната система на Земята ще са необходими няколко месеца такова непрекъснато намаляване, за да се забележи този ефект енергийно, но слънчевото петно ​​не се задържа толкова дълго."

    Земната система е твърде голяма, за да бъде засегната от слънчеви петна за кратки периоди от време, казва Коп, като оприличава това на изхвърляне на вана с лед в плувен басейн. "Няма да забележите промяна в общата температура на водата, но ако го правите на всеки час в продължение на дни, в крайна сметка ще почувствате промяна", каза той.

    Но слънчевите петна са знак за слънчева активност. "Слънчевата променливост наистина причинява ефекти върху земния климат в дълги времеви мащаби", каза Коп. Климатът е 30-годишна средна стойност на времето. "Ако климатът е по-топъл или по-хладен поради Слънцето, средно времето също ще бъде по-топло или по-хладно".

    Въпреки това, няма абсолютно никакви доказателства, че слънчевата активност е отговорна за изменението на климата, което наблюдаваме през последните десетилетия, което е причинено от изхвърлянето на парникови газове в атмосферата от хората.

    СЛЪНЧЕВИЯТ ЦИКЪЛ

    Слънчевите петна се броят всеки ден от 1610 г. насам и наблюденията се съхраняват в Кралската обсерватория на белгийския Световен център за данни за индекса на слънчевите петна и дългосрочните слънчеви наблюдения. Този каталог на слънчевите петна предоставя визуално доказателство за слънчевия цикъл - приблизително 11-годишен период, през който броят на слънчевите петна преминава от нисък към висок и след това обратно към нисък.

    Проследяването на слънчевите петна е един от начините за проследяване на слънчевата активност, "но всъщност нивото на лъчиста енергия, което Слънцето излъчва в спектъра на дължината на вълната, причинява промени" във времето на Земята, каза Коп. Например, по-късите дължини на вълната на светлината произвеждат повече енергия, така че излъчването на повече светлина с голяма дължина на вълната и по-малко светлина с къса дължина на вълната може, например, да намали енергията, освободена от Слънцето.

    Настоящият Слънчев цикъл 25, който започна през 2020 г., изглежда, че ще бъде по-силен от прогнозираното. Когато има много слънчеви петна, има много леко увеличение на изходящата енергия от Слънцето, според американската Национална метеорологична служба.

    "Годините с по-голям брой слънчеви петна обикновено съответстват на по-топло време на Земята, а не на по-хладно", казва Коп.

    "Средно е с около 1,5 градуса по Целзий по-топло, когато е най-активно", казва той. "Това има ефект както в световен, така и в регионален план върху температурите, ветровете, пожарите и климатичните условия на Земята."

    СЛЪНЧЕВА СВЕТЛИНА И ТЕМПЕРАТУРА

    Учените отдавна са изследвали как влияе Слънцето на глобалната повърхностна температура на Земята. Изходящата светлинна енергия от Слънцето, както се усеща в горната атмосфера на Земята, се нарича общо слънчево излъчване (TSI). То пада, ако има продължителен спад в слънчевата активност, който намалява енергията, която достига Земята. TSI обаче варира най-много с 0,15% през слънчевия цикъл, което означава, че въздействието му е по-слабо от причиненото от човека изменение на климата и други ефекти, според НАСА. Например, едно проучване установи, че затоплянето в резултат от увеличаване на слънчевото лъчение през последните слънчеви цикли е само с 0,1 C, което е по-малко от въздействието на други природни явления като затоплянето, причинено от вулкани и циклите на Ел Ниньо в Тихия океан.

    Като цяло учените са установили, че нетният ефект на слънчевите петна върху климата за дълги периоди е на почти незначително ниво. Когато ефектът въобще може да бъде открит, той е много лек и регионален, а не глобален, установи проучване от 2001 г. в Journal of Geophysical Research.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини