Първи снимки на загадъчен регион на Слънцето от новия слънчев телескоп

    Най-мощният слънчев телескоп в света засне първото по рода си детайлно изображение на слънчевата хромосфера, слоя на неговата атмосфера точно над повърхността му.

    Новоиздаденото изображение на хромосферата показва област, която е широка около 51 000 мили (82 000 километра) и е заснета от най-мощния слънчев телескоп в света, слънчевия телескоп Daniel K. Inouye (DKIST) в Хавай, на 3 юни, според изявление. DKIST е в едногодишен преходен период между строителството и редовните научни операции, по време на който събира избрани наблюдения на слънцето на фона на работата с инструментите и други финални приготовления.

    Хромосферата, подобно на външния слой на слънчевата атмосфера, наречен корона, обикновено се вижда трудно, заради светлината от фотосферата, която може да се опише свободно като повърхността на звездата. Регионът обикновено може да се види само като яркочервен пръстен около основното тяло на Слънцето в изображения, направени по време на пълно слънчево затъмнение, когато светлината от фотосферата е блокирана от Луната.

    Но слънчевият телескоп Daniel K. Inouye, построен и управляван от Националната слънчева обсерватория (NSO), която се финансира от Националната научна фондация (NSF), промени това.

    Телескопът има за цел да революционизира слънчевата физика, включително разбирането на учените за магнитното поле на Слънцето.

    Една ключова част от това е изследването на космическото време, изблици от Слънцето, които включват ярки слънчеви изригвания и коронални изхвърляния на маса (CME), които изстрелват материал в космоса. Космическото време може да бъде опасно за комуникациите и енергийната инфраструктура тук на Земята и сега това е особен приоритет, тъй като 11-годишният слънчев цикъл на активност е във възход.

    DKIST се намира до обсерваториите Haleakalā на остров Мауи, Хавай, важно място с духовно и културно значение за местните хавайци. На надморска височина 3000 метра и заобиколено от океан, това местоположение предоставя на телескопа дългите дневни часове, необходими на слънчевия телескоп, и ясното небе с минимална намеса от земната атмосфера, необходимо за наблюдение на слънчевата корона и хромосфера.

    DKIST използва най-голямото огледало от всички инструменти за изследване на Слънцето. Това огледало, широко 4 м, помага на телескопа да събира повече слънчева светлина от всеки друг слънчев телескоп. Резултатът са най-ясните изображения с най-висока разделителна способност на нашата звезда, получавани някога, пише Space.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Случаен виц

    Последни новини