Има ли надежда за изход от политическата криза в Ирак

След като иракският парламент избра в четвъртък нов президент - 78-годишния хидроинженер от кюрдски произход Абдел Латиф Рашид, той побърза да възложи на лидера на шиитската коалиция "Координационна рамка” Мохамед Шия ас Судани да състави ново правителство. 

За кратко изглеждаше, че Ирак е на път да излезе от политическата безизходица, в която се намира от една година насам, след като миналия октомври в страната имаше предсрочни парламентарни избори, но партиите не успяха да се споразумеят за нов президент, нито да излъчат министър-председател.

Судани разполага с 30 дни, за да представи пред парламента избора си за кабинет, а залогът за съставянето на новото правителство е голям, тъй като в централната банка са блокирани приходи от износа на петрол в размер на 87 млрд. долара, посочва "Ал Джазира”. 

Няколко дни след избирането на Рашид обаче разделителните линии между шиитските политически сили отново изпъкнаха в цялата си острота. В деня на вота към района, известен като "Зелената зона", където са разположени парламентът и други държавни институции, бяха изстреляни девет ракети тип "Катюша". В събота движението на влиятелния религиозен водач Муктада Садр категорично заяви, че няма да участва в правителство, оглавявано от Судани. Тези събития показаха, че формирането на кабинет едва ли ще е лесна задача.

Рашид е компромисна фигура в силно разединената страна, отбелязва Франс прес. Кандидатурата му бе лансирана в последния момент, след като доминиращите в парламента проирански фракции се опитаха да ускорят процеса по съставяне на правителство. 

В иракската система за разпределение на властта президентският пост е запазен за представител на кюрдските политически сили, докато на премиерското кресло сяда представител на шиитските политически сили. Председателят на парламента е сунит.

Судани пое ангажимента да помири враждуващите шиитски фракции – проиранските политически сили от неговата коалиция "Координационна рамка” и движението на Садр.

Политическите програми на Судани и Садр са сходни и са свързани с обещания за борба с корупцията, подобряване на обществените услуги и възстановяване на разрушената инфраструктура. 

Между двамата лидери обаче има и сериозни различия.

Садр се представя като националист, който отхвърля както намесата на Техеран, така и на Вашингтон във вътрешните дела на Ирак. През 2003 г. негови бойци се сражаваха с американската армия, а след миналогодишния вот, на който садристкият блок получи най-много места в парламента, шиитският духовник и сподвижниците му са отказали да се срещнат с официални американски представители, отбелязва в. "Ню Йорк таймс”.

Судани от друга страна е политически ветеран, който е бил министър на правата на човека, труда и социалните въпроси в кабинетите на двама премиери от най-старата иракска шиитска партия Дауа. През 2020 г. Судани изненадващо напусна партията, като според някои анализатори този негов ход е продиктуван от желанието му да стане премиер, отбелязва информационният портал "Гълф нюз”. 

Судани бе номиниран за премиерския пост от шиитската коалиция "Координационната рамка”, в която влизат представители на бившите паравоенни сили  "Хашд аш Шааби“ ("Сили на народната мобилизация"), както и на тясно свързаната с Иран паравоенна групировка "Асаиб Ахл ал Хак". 

През юни Садр предизвика голям политически смут, след като нареди на 73-те депутати от огласяваната от него коалиция да подадат оставки и остави парламента в ръцете на "Координационната рамка”. 

Месец по-късно привържениците на Садр започнаха да окупират парламента, което доведе до спиране на процедурата за избор на нов президент и премиер.

Напрежението между двата съперничещи си шиитски лагера ескалира на 29 август, когато повече от 30 привърженици на Садр бяха убити при сблъсъци с подкрепяните от Иран фракции в "Зелената зона" на Багдад.

В събота, ден преди да се навършат 20 години от гласуването в американския Конгрес, с което се даде зелена светлина на американската война в Ирак, отнела живота на между 800 000 и 1,3 милиона души според изчисления на Центъра за международни изследвания към Масачузетския технологичен институт,  движението на иракския лидер Муктада Садр заяви, че няма да се присъедини към новото правителство на Судани. 

"Подчертаваме категоричния си и ясен отказ който и да е наш представител да участва във формирането на това правителство", написа в "Туитър” Мохамед Салех ас Ираки, който е близък сподвижник на Садр.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини