Осем милиона украинци останаха без ток след вчерашните руски удари

В украинските градове, които бяха засегнати вчера от руски удари, тази сутрин започна поетапно възстановяване на електроснабдяването, съобщиха украинските власти, цитирани от Франс прес.

"След вчерашните въздушни удари (…) бях информиран, че повечето от жителите, засегнати от спиране на електричеството, вече отново имат ток", заяви украинският президент Володимир Зеленски. "В различни области служители, които поддържат електропреносната мрежа, правителствени служители и служби за гражданска защита работиха цяла нощ и аз съм им признателен", каза още украинският лидер.

Още снощи той съобщи, че 8 милиона от общо 10-те милиона души, които са останали без електричество след руските удари, отново имат ток.

На 15 ноември Русия извърши най-масирания обстрел на енергийната система на Украйна от началото на войната, съобщи по-рано министърът на енергетиката Герман Галущенко..

Според Галущенко тази атака може да окаже влияние не само върху енергийната система на Украйна, но и върху енергийните системи на някои съседни страни.

На 15 ноември Русия извърши масирана ракетна атака срещу Украйна. Военновъздушните сили на Украйна заявиха, че са изстреляни над 100 ракети по територията на страната. По нареждане на Укренерго, енергетиците започнаха аварийни прекъсвания на тока в почти цяла Украйна.

Президентството нарече ситуацията "критична".

Вълната от атаки дойде на фона на срещата на върха на Г-20 в Индонезия, на която президентът на Русия Владимир Путин не отиде. 

"Повече от седем милиона домове вече нямат ток" в Украйна, след като 15 енергийни съоръжения в цялата страна бяха повредени, обяви в социалните мрежи Кирило Тимошенко, заместник-началник на офиса на президента Володимир Зеленски. 

За многобройни прекъсвания в електроснабдяването съобщиха властите в Молдова, след като съседна Украйна беше подложена на руски ракетни удари, предаде Франс прес. 

"Части от Молдова са с прекъснато електроснабдяване след руските удари по украински градове и критична инфраструктура", написа в Туитър министърът на външните работи и европейската интеграция Нику Попеску. Според информацията на молдовските власти прекъсвания са били наблюдавани в повечето райони на страната и най-вече в някои квартали на столицата Кишинев.

Спирането на електричеството е било причинено от "автоматичното изключване на една от електропреносните линии (...) поради мерки за сигурност", след ударите на Русия по украинската енергийна инфраструктура, уточни в Телеграм Андрей Спину - министър на инфраструктурата и регионалното развитие.

По думите му електроснабдяването е било почти изцяло възстановено в рамките на два часа.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини