Украйна е свалила над 60 ракети при масирания руски удар на 5 декември

Украйна заяви, че е свалила над 60 от общо над 70-те ракети, изстреляни срещу нея от Русия, предаде Ройтерс, като се позова на командването на украинските военновъздушни сили.

Украинските военновъздушни сили уточниха, че става дума за крилати ракети, голяма част от които са били изстреляни от стратегически бомбардировачи, намиращи се далеч от територията на Украйна - например над Каспийско море, отбелязва ДПА. Двадесет и две ракети "Калибър" са били изстреляни от кораби в Черно море, съобщават украинските сили в "Телеграм".

Част от руските ракети са поразили целите си. Според украинската новинарска агенция УНИАН при тези удари украинската електропреносна мрежа отново е пострадала.

Четиридесет процента от Киевска област е без ток след днешните руски удари срещу украински енергийни инфраструктури, заяви областният управител Олексий Кулеба, цитиран от Ройтерс.

Кулеба похвали работата на украинската противовъздушна отбрана и заяви, че няма "критични последици" от днешните атаки срещу Киевска област. 

Украинският президент Володимир Зеленски похвали успехите на украинската противовъздушна отбрана в отразяването на поредната вълна масирани руски ракетни атаки, предаде Ройтерс.

"ПВО е свалила повечето ракети, а енергетиците вече започнаха да възстановяват електроснабдяването", каза украинският президент в ежедневното си видеообръщение и благодари на силите на ПВО, енергетиците и народа на Украйна.

"Всяка свалена руска ракета е категорично доказателство, че терорът може да бъде победен", каза Зеленски. Въпреки това няколко ракети са поразили целите си.

"За съжаление има жертви", каза Зеленски и добави, че са били убити четирима души.

Украинският президент каза още, че Русия е отбелязала с новите си масирани ракетни удари годишнината от подписването на Будапещенския меморандум за уреждане на предаването на Москва на останалите на територията на бившите съветски републики ядрени оръжия.

Документът подписан на 5 декември 1994 г. съвместно от Русия, Великобритания и САЩ дава гаранции от страна на трите държави на Украйна, Беларус и Казахстан в замяна на предаването на Москва на останалите на тяхна територия ядрени оръжия, отбелязва ДПА.

Наред с всичко друго, подписалите Будапещенския меморандум държави се задължават да зачитат суверенитета и съществуващите граници на трите бивши съветски републики.

Съдбата на този документ дава отговори на много от днешните въпроси за Русия, каза Зеленски. "Само подпишете нещо с тези терористи, и няма да има мир. Само се споразумейте с тях, и те със сигурност ще нарушат всичко", каза той.

Единствено поради тази причина е необходимо последователно следване на досегашната политика от "съвестните страни", каза Зеленски, имайки предвид всички международни партньори и поддръжници на Украйна.

"Само чрез унищожаване на терористичните способности на Русия, освобождение на цялата ни страна и осъждане на убийците, може да се постигне мир", обобщи украинският президент.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини