Удар на дрон подпали петролен резервоар на руско летище близо до границата с Украйна

Атака с дрон по летище в руската Курска област предизвика пожар в резервоар за съхранение на петрол, съобщи днес областният управител, предадоха Ройтерс и Франс прес.

„Няма жертви. Пожарът е локализиран. Всички служби за спешна помощ работят на място“, написа губернаторът на Курска област Роман Старовойт в „Телеграм“. Курска област граничи с Украйна.

По-късно Старовойт каза, че е имало извънредно заседание на „антитерористичната комисия“, но не посочи кой носи отговорност за инцидента.

В момента на мястото работят огнеборци. Пожарът е обхванал 500 квадратни метра, съобщи руската агенция РИА Новости, цитирана от Ройтерс.

Курск е на около 100 километра от границата на Русия с Украйна.

Русия вече е обвинявала Украйна в извършването на атаки с дронове на руска територия, включително вчера, когато бяха поразени две военновъздушни бази, отдалечени на стотици километри от Украйна.

От 24 февруари насам летището в Курск не приема самолети и от него не излитат самолети, предаде ТАСС, цитирана от БТА. Но според Defense Express това не е точно така.

Defense Express отбелязва, че летището в Курск се споделя от гражданска и военна авиация, но от началото на руската пълномащабна инвазия то се е превърнало в изключително военно летище. На него е базиран 14-ти изтребителен авиационен полк, който в момента е на въоръжение със Су-30СМ.

Сателитни снимки от август 2022 г. показват, че авиобазата в Курск се използва активно за настаняване на щурмови самолети Су-25 и хеликоптери Ка-52.

На сателитни снимки се виждат и самолети МиГ-29СМТ, които са били използвани от 2009 до 2018 г. и сега се съхраняват на открито.

Очевидно към момента всички самолети са разпръснати. В същото време съставът на горивото и смазочните материали е доста удобна цел за атака. Елиминирането му създава значителни затруднения за вдигането на самолети и хеликоптери, тоест за известно време може да намали активността на целия флот.

Defense Express отбелязва, че в допълнение към атаката срещу военновъздушната база в Курск, руската федерация съобщи за атака с дрон на петролното им депо на руския държавен резерв "Комбинат Слава" (но успешна). Това съоръжение се намира в област Брянск. В момента руснаците твърдят, че уж резервоарите били празни и няма от какво да се притесняват.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини