Богоявление в Смолян /обновена, актуални снимки/

  Празникът на Кръщението Господне беше отбелязан тържествено в Смолян. Света Божествена литургия за Йордановден отслужи в храм "Свети Висарион Смоленски" архиерейският наместник на Смолянска духовна околия епископ  Висарион . След това пред храма Негово Преосвещенство извърши Велик Богоявленски водосвет. Духовникът освети бойното  знаме на 101–ви Алпийски полк. Владиката  Висарион поздрави миряните с празника Богоявление, като благослови присъстващите и благопожела да процъфтява християнската вяра и любов в сърцата ни. „Днес 6 януари празнуваме Кръщението на Господ Иисус Христос. Той е бил кръстен в река Йордан от Йоан Кръстител. „И ето, глас от небесата, който казваше: Този е моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение.“/Мат. 3:17/.
  Празникът се нарича още Богоявление понеже на този ден, при кръщаването на Иисус Христос, Бог се открил на човечеството като пресвета Троица: Бог Отец, Бог Син и Бог Дух Свети.
  Братя и сестри, този празник Светата Църква счита за по-славен от самото Рождество Христово, защото в Рождеството е началото на явяването на Иисус Христос в света, а в Кръщението е началото на встъпването Му във всенародно служение за спасението на света.
  Нека от все сърце да благодарим на Бога за Неговата безкрайна любов към нас грешните, и празнувайки Неговото явяване в света и на света, да се стараем да живеем като истински чеда Божии“, подчерта в словото си епископ Висарион. Той преподаде Архипастирски и светителски благослов на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай.
  Кметът Николай Мелемов поздрави присъстващите и военните по повод големия Господски празник известен и като Просвещение.
  „Святото Богоявление събира всички нас – духовенство, държавници и войнство, за да бъде извършена стародавна традиция – на 6 януари Българската православна църква да благослови представителите на родната ни армия и бойните й знамена. Трябва да помним силата на българската армия, да пазим несломимия й дух, който родните военни носят, да почитаме  традициите, завещани от великите наши предци”, каза в словото си Мелемов.
  Той пожела с осветената вода на Богоявление всеки да приеме здраве, дълголетие, повече оптимизъм и щастлив живот. Мелемов припомни, че Българската армия няма нито едно пленено знаме в историята ни. Той пожела на военнослужещите да бъдат горди, здрави и силни и с чест да служат на родината ни.
  Слово произнесе и областният управител Стефан Сабрутев.
  След това с литийно шествие всички се отправиха към моста на река Черна при АРЗ, където владиката  Висарион хвърли кръста. В студените води нагазиха 4  смелчаци, а Разпятието извади от реката 30-годишният, военнослужещ Петър Савов, който  пожела здраве, успехи и щастие на всички. Той за пета година участва в ритуала по спасяването на кръста. 
  В смолянския квартал Устово днешният празник беше отбелязан с шествие, гайди и мъжко хоро в реката. 23-ма мъже и младежи се бориха за кръста. От водите на река Бяла го извади 32-годишният Петър Кисьов от Смолян. Кръстът беше предаден на най-малкия участник в ритуала и във водите на реката, под съпровода на гайдите, се изви мъжко хоро.
  Πoвeчe oт двадесет младежи се хвърлиха във водите на извора „Св. Иван“ в Долно Райково за Богоявленския кръст. Taзи гoдинa ĸъcмeтът cпoxoди 16-гoдишния Гeopги Гeopгиeв.
  11 смелчаци нагазиха във водите на Бралото в Горно Райково. Те бяха облечени в народни носии и под съпровода на гайди също извиха хоро.
  Традицията беше спазена и в Широка лъка. Седем младежи участваха в ритуала.
  Четиринадесет смели мъже и младежи от Момчиловци скочиха за Богоявленския кръст във водите на Большенската река днес. Най-бърз бе Иван Парев на 26 години, който извади разпятието от водата. Традиционно момчетата извиха мъжко хоро в реката, а отец Николай поръси всички със светена вода за здраве.
  Във всички храмове на Смолянска духовна околия беше отбелязан Йордановден.
  Източник: Smolyan.bgvesti.NET

  Видеа по темата

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
  Последни новини