На 6 януари празнуваме Богоявление, ще отбележим и 176 години от рождението на Христо Ботев

По традиция в Смолян ще бъде отбелязан на 6 януари един от големите Господски празници – Богоявление /Йордановден/.
 
С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, в 9.00 часа в храм „Св.Висарион Смоленски” ще бъде отслужена света Литургия от Негово Преосвещенство епископ  Висарион.
 
В 10.30 часа, пред храма, архиерейският наместник на Смолянската духовна околия ще извърши Богоявленски водосвет и ще освети бойните знамена на 101-ви алпийски полк.
 
В 11.00 часа с литийно шествие до моста на р. Черна до АРЗ ще се състои ритуал по хвърляне на кръста. В шествието участва и Общинският Духов оркестър.
 
Във всички храмове на Смолянската  духовна околия ще бъде отбелязан Йордановден.
 
Православните християни, който желаят да участват при изваждането на Богоявленския кръст от водите на река Черна, трябва да заявят своето участие в храм "Св. Висарион Смоленски" - гр. Смолян най- късно до 5 януари 2024г. (петък) като запишат трите си имена и телефонен номер за връзка, съобщават от Архиерейското наместничество.
 
На 6 януари т.г. в 12.30 часа с почетен караул и поднасяне на венци ще се отбележи 176  години от рождението на Христо Ботев. Събитието ще се състои пред паметника на Ботев на пл. „Свобода”- Стар център.
Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини