Талибаните бичуваха публично 9 мъже в Афганистан

Девет мъже са били бичувани публично в Афганистан като наказание за различни престъпления, каза официален представител на талибаните, цитиран от Асошиейтед прес.

Агенцията отбелязва, че публичното бичуване е най-новият пример за суровата политика, наложена от талибаните, откакто завзеха властта в Афганистан през август 2021 г., която отразява тяхното тълкуване на ислямския закон или шариата.

Говорителят на канцеларията на губернатора в южната провинция Кандахар Хаджи Заид съобщи в Туитър, че публичното бичуване се е състояло на спортния стадион в столицата на провинцията - град Кандахар. Всеки мъж е получил между 35 и 39 удара пред талибански служители, религиозни духовници, старейшини и местни хора, каза той. Заид не каза повече за престъпленията, в които са обвинени деветимата, и не съобщи други подробности.

Миналия месец талибаните екзекутираха афганистанец, осъден за убийството на друг мъж, което беше първата публична екзекуция, откакто бившите бунтовници се върнаха на власт. Екзекуцията беше извършена с автоматично оръжие от бащата на осъдения в западната афганистанска провинция Фарах пред стотици зрители и много висши талибански служители, припомня Асошиейтед прес.

Нито една държава не е признала официално новото афганистанско правителство, ръководено от талибаните, които управляваха Афганистан в края на 90-те години.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини