И Митрофанова цитира Арестович за ракетния удар по жилищен блок в Днепър

Броят на загиналите при руския ракетен удар по жилищна сграда в украинския град Днепър нарасна на 44, съобщи днес кметът Борис Филатов, цитиран от Ройтерс и БТА.

"Аз съм тук. Вече 44 мъртви", написа Филатов във Фейсбук, давайки да се разбере, че е дошъл на мястото на извършената в събота атака.

Регионалните власти заявиха по-рано през деня, че сред последните намерени под развалините жертви е имало дете.

Кметът на Днепър не каза колко са хората, които все още са в неизвестност. Местен представител на властите съобщи вчера за 40 убити и 30 души в неизвестност.

Украйна казва, че жилищният блок е бил улучен от руска ракета. Москва твърди, че ракетните й удари в събота не са били насочени срещу жилищни сгради.

По-рано днес българското МВнР съобщи на официалната страница на ведомството в Туитър, че България абсолютно осъжда "ужасяващите атаки на Русия срещу гражданската инфраструктура в Украйна, които отнеха живота на много хора в Днепър и на други места". "България ще продължи да подкрепя Украйна и нейния народ. Русия трябва да бъде подведена под отговорност за всички извършени престъпления", пишат още от МВнР. 

Реагирайки на това изявление, посолството на Руската федерация в България написа на официалната си страница във Фейсбук: "На 14 януари т.г. съветник на администрацията на украинския президент А. Арестович открито заяви, че част от блока в гр. Днепропетровск се е срутила поради попадането на свалената от украинската ПВО ракета. С оглед на това спекулациите за виновността на Русия в гибелта на мирните жители смятаме за откровено подвеждащи и нямащи нищо общо с реалността. За пореден път бихме искали да подчертаем, че руските военни не нанасят удари срещу жилищни сгради и социална инфраструктура на Украйна, за разлика от използващите терористични методи ВСУ, които продължават да избиват целенасочено собственото население и да водят страната си към пълно унищожение“.

В тази връзка последните новини за Арестович са, че той подаде оставка като извънщатен съветник на офиса на президента Зеленски, а преди това се извини на близките на жертвите и на своите сънародници за грешката си. От въоръжените сили на Украйна излязоха с официална позиция - ракетата не е свалена от ПВО, тъй като Украйна не разполага със средства, които могат да свалят ракетата Х-22.

На 14 януари руска ракета удари многоетажна сграда в Днепър, където живееха над 1100 души. Взривът е унищожил напълно една от частите на сградат.

Руснаците поразиха жилищната сграда с ракета Х-22. Тя е проектирана още в Съветския съюз за унищожаване на военноморски групи и групи самолетоносачи. Такава ракета може да изстреля само 52-ра гвардейска бомбардировъчен авиационен полк на РФ.

Днес около 13 часа местно време приключиха спасителните работи в района на удара. Загиналите са 44-ма, ранените - 79. Обитателите на 236 апартамента бъдат преселени, а състоянието на оцелелите секции от сградата ще бъдат оценявани тепърва от комисия, която ще трябва да реши годна ли е за обитаване.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини