Украинският премиер потвърди срещата на върха Украйна-ЕС на 3 февруари в Киев

Украинският премиер Денис Шмигал потвърди срещата на високо равнище Украйна-Европейски съюз на 3 февруари в Киев, предаде Франс прес.

Шмигал отбеляза, че тя ще се състои ден след "междуправителствени консултации" между украинските власти и Европейската комисия и допълни: "За първи път в историята ни".

"Фактът, че тази среща на върха се свиква в Киев, е силен сигнал, насочен както към нашите партньори, така и към враговете ни. Очакваме тя да бъде положителна междинна оценка за усилията ни за европейска интеграция", каза  на правителствено съвещание премиерът. Това са "две  изключително важни събития, свързани с европейската интеграция на Украйна", подчерта той.

Очаква се преговорите в четвъртък и срещата на върха в петък да дадат възможност на "Европа да повярва в победата на Украйна", като същевременно "подкрепи бързото ни придвижване към членство в ЕС", изтъкна Шмигал.

"За враговете това е сигнал за безсмислието на усилията им да сеят раздор в коалицията, подкрепяща Украйна, и да провалят евроатлантическата ни интеграция", заяви той.

Русия оправда нахлуването си в Украйна донякъде с риска, който според нея крие евентуално сближаване на Киев с НАТО, припомня АФП.

Искаме да създадем подробна пътна карта на стъпките, които предстои да извървим за интегрирането ни в ЕС възможно най-бързо, каза Шмигал. Той цитира в тази връзка достъпа до европейския икономически пазар като "фундаментално важен" за Киев след срива на украинската икономика през последната година.

В края на юни миналата година Украйна получи официален статут на кандидат за членство в ЕС - силен символичен жест четири месеца след началото на руската инвазия. Този процес обаче може да отнеме години.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини