Русия заяви, че е превзела село до Бахмут

Русия заяви днес, че е превзела село, намиращо се на север от град Бахмут, където руската армия засили настъплението си и напредва бавно от няколко седмици, предаде Франс прес.

Министерството на отбраната на Руската федерация съобщи в дневната си сводка, че с "успешни настъпателни действия доброволчески щурмови отреди", подпомагани от авиация и артилерия, са "освободили населения пункт Благодатное" (на укр. Благодатне).

Доброволци е използван от руската армия евфемизъм, който се отнася до паравоенни групировки като частната военна компания "Вагнер", отбеляза АФП. Шефът на "Вагнер" Евгений Пригожин още в събота обяви, че неговите хора са превзели селото, а Киев отхвърли твърдението му.

Същевременно днес Украйна каза, че нейните сили са отблъснали руски атаки на път близо до Бахмут, предаде Ройтерс, цитиран от БТА. По този начин Москва не е успяла да поеме контрола върху важна пътна линия за доставки за украинските военни. Става дума за пътя между Часов Яр и Бахмут, чрез който украинските сили в Бахмут са снабдявани с всичко необходимо.

Украйна съобщава за 42 военни сблъсъка между украински защитници и руски нашественици край Бахмут през последното денонощие.

"Бахмут продължава да бъде едно от основните направления на атаката на врага. Там те (през изминалото денонощие – УНИАН) нанесоха 197 удара със стволна реактивна артилерия по нашите позиции. Имаше 42 бойни сблъсъка", каза в ефира на националния телемаратон говорителят на източните части на ВСУ Сергей Череватий.

Според Череватий руснаците са претърпели големи загуби през деня - 277 убити и 258 ранени с различна тежест.

Говорителят добави, че боевете са се водили в района на Спорен, Красная гора, Парасковиевка, Бахмут, Клишчиевка. Освен това той отбеляза, че  нашествениците са се опитали, но не са могли да прекъснат маршрута за доставки на украинските защитници в Бахмут.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини